sobota 18. května 2024

Squat u Strakovky končí, obývají ho dezinformátoři, kteří šíří nenávist

Šílené hygienické podmínky a zápach nebo osazenstvo šířící dezinformace a nenávist – tak vypadá ležení, kde od loňského května kempuje na protest proti vládě Ondřej Thor. Squat vydává za petiční stánek.

428433341_7888101084533743_7061345983840848821_n

Údajný petiční stánek se opět rozrůstá.
Zdroj: FB / Ondřej Thor

  • Údajný petiční stánek se opět rozrůstá.
  • Zdroj: FB / Ondřej Thor

Nepovolený údajný petiční stánek před Úřadem vlády nechá Městská část Praha 1 ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy, policií a dalšími kompetentními orgány odstranit.

„Jsme přesvědčeni, že ostudný slum u Úřadu vlády ČR musí zmizet. Dalece přesahuje to, co si představujeme pod pojmem petiční místo. Jednotlivé kroky vedoucí k jeho odstranění jsme pečlivě zvážili. Nechceme, aby bylo naše rozhodnutí následně zrušeno například kvůli byrokratické chybě. Je možné, že definitivní rozhodnutí učiní až soud. Tím však také vznikne judikát, který předpokládám, zajistí, aby se podobně absurdní situace v budoucnu již neopakovaly,“ uvedla starostka první městské části Terezie Radoměřská s tím, že shluk několika stanů dlouhodobě zneužívá petičního i shromažďovacího práva, komplikuje dopravu, hyzdí a obtěžuje okolí, narušuje chod Úřadu vlády a ohrožuje bezpečnost.

S jejím názorem naprosto souhlasí i primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda. „Nikdo nikomu nechce a nebude odpírat žádné svobody zaručené Ústavou. Tento happening už ale překročil všechny meze a jsem společně s Prahou 1 připravený ho legálně ukončit,“ řekl primátor.

Původně jednoduchý petiční stánek se postupem času rozrostl a je v těsném sousedství několika chráněných objektů nejvyššího státního významu. Kromě Úřadu vlády ČR jde o Kramářovu vilu, Strakovu akademii a vládní kryt, které jsou ve zvláštním režimu ostrahy. Na místě řešila policie přestupky například proti slušnému chování, čistotě či dopravním pravidlům.

„Přítomnost slumu na tomto místě je dlouhodobě problematická z hlediska bezpečnosti, provozu i hygieny. Obyvatelé slumu jsou navíc známí dezinformátoři, kteří kromě nenávisti šíří dezinformace například o covidu-19 či údajně smrtících 5G sítích. Pro mě už šlo o otázku osobní cti, abychom slum vyklidili,“ řekla starostka.

Související

GNg5KlcXMAAm85S
Domácí Video

Čirý výsměch: Petiční stánek u Strakovky má franšízu na Václaváku

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

GDw4CKsXoAA3h70
Domácí Video

Za pár dní to bude rok. Dokážou úřady někdy odstranit slum u Strakovky?

GJHgbeGWUAA4cl-
Domácí Video

Brlohu u Strakovky zvoní hrana, aktivista z petičního stánku dostal další obsílku