sobota 18. května 2024

Spása pro pacienty s Alzheimerem. Nový lék může prodloužit život až o třetinu

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly vyvinula nový lék pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Klinické studie prokázaly, že dokáže až o třetinu prodloužit život a zpomalit projevy nemoci.

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek
Zdroj: Dr. Max

  • Ilustrační obrázek
  • Zdroj: Dr. Max

Po deseti letech přišel průlom v léčbě Alzheimera. Vědci z americké farmaceutické společnosti vyvinuli nový lék, který dokáže zpomalit toto mozek devastující onemocnění, a to až o třetinu. Společnost chce v několika příštích měsících zahájit proces schválení léku pro použití v nemocnicích.

Klinické studie se zúčastnilo 1 734 pacientů v nejranějších stádiích choroby. Lék dostávali v podobě měsíční infuze, dokud nezmizely výrazné plaky na mozku, které nemoc způsobuje. Tempo onemocnění se zpomalilo asi o 29 až 30 procent. Lék umožnil lidem i déle normálně žít. Mohli delší dobu třeba řídit auto, nebo se věnovat svým koníčkům.

Léčba má ale i svojí stinnou stránku. Častým vedlejším účinkem je totiž otok mozku. Minimálně dva dobrovolníci na tuto diagnózu při testování zemřeli. „Důležité jsou pro nás hlavně potenciální klinické přínosy, které může lék poskytnout. To, že existují rizika, která mohou být vážná a život ohrožující, je bohužel u účinných způsobů léčby smrtelných nemocí poměrně běžné,“ řekl viceprezident pro výzkum a vývoj v oblasti neurověd společnosti Eli Lilly Mark Mintun.

Podle některých odborníků by se mělo v budoucnu zapracovat i na postupu diagnostikování Alzheimerovy choroby. Pokud by měl být lék přínosem hlavně pro pacienty, kteří mají nemoc teprve v ranném stádiu, je třeba aby lidé s neurologickou diagnózou podstupovali detailnější vyšetření. Třeba v Británii má sken mozku, který Alzheimera odliší od jiných druhů demence, proti kterým by byl lék k ničemu, jen asi procento lidí. Cena léku by se mohla pohybovat v přepočtu kolem 550 tisíc korun na osobu za rok.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let