čtvrtek 16. května 2024

Španělsko je na nohou. Lidé v Madridu nechtějí ve vládě Katalánce

Žádné pakty s Katalánci, to požadují protestující v Madridu po úřadujícím premiérovi Pedru Sánchezovi. Ten by chtěl vládu doplnit právě o separatisty z Barcelony.

F-0IJiJWkAA10cV

Obrovské davy lidí znovu plní španělské ulice.
Zdroj: X

  • Obrovské davy lidí znovu plní španělské ulice.
  • Zdroj: X

Atmosféra ve Španělsku houstne každým dnem a důkazem toho jsou víkendové protesty, které tamní obyvatele namířili proti úřadujícímu premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Bouře nevole vůči němu a levicové Španělské socialistické straně vypukly poté, co Sánchez oznámil záměr svou vládu doplnit o zástupce katalánských separatistů, kteří požadují nezávislost zmíněného španělského regionu. Ústředí strany musely hlídat policejní ozbrojenci, zranění se počítají na desítky.

Odporů vůči socialistům však ve Španělsku s sebou nese další přidružený jev, stoupající projevy pravicového extrémismu. Část demonstrantů totiž pokřikovala nacistická hesla a provolávala slávu někdejšímu španělskému vůdci a blízkému spolupracovníkovi Adolfa Hitlera, generálovi Francisku Frankovi. Franco by podle historiků nejvýraznějším představitele klerofašismu v Evropě.

Původ má současná situace v červencových volbách, po nichž Sánchezova strana nemá potřebnou většinu, a proto je premiér pouze úřadujícím předsedou vlády. Změnit by to právě mohl pakt s Katalánci, kteří jsou ve španělském parlamentu rovněž zastoupení.

Autor: Jan Skala

Související

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem

GNcjNFNWwAAhd0M
Zahraniční

Demonstranti blokují budovu gruzínského parlamentu. Policie nasadila vodní děla

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu