pondělí 16. září 2024

SpaceX znovu odložilo historickou misi

Plánovaný start čtyř civilistů na soukromé vesmírné misi Polaris Dawn, která měla zahrnovat první komerční výstup astronautů do vesmíru, byl opět odložen kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám. SpaceX nyní cílí na páteční start, pokud to počasí dovolí

Kapsle mise Polaris Down

Kapsle mise Polaris Down
Zdroj: X @SpaceX

  • Kapsle mise Polaris Down
  • Zdroj: X @SpaceX

Start mise Polaris Dawn, která má poprvé v historii zahrnovat komerční vstup astronautů do vesmíru, byl znovu odložen. Důvodem jsou nepříznivé podmínky pro návrat posádky, která by měla po pětidenním letu přistát v oceánu u Floridy. Velitel mise Jared Isaacman uvedl, že bezpečnost přistání je pro start klíčová, a proto budou rozhodovat o každém dalším dni podle aktuálního počasí.

Původně plánovaný start na pondělí byl již dvakrát odložen kvůli technickým problémům na startovací rampě. Přestože úterní předpověď slibovala dobré počasí pro start, pozdější analýza ukázala, že podmínky pro přistání kapsle Dragon jsou nevyhovující, což vedlo k dalšímu odkladu.

Mise Polaris Dawn, kterou financuje miliardář Jared Isaacman ve spolupráci s Elonem Muskem, je druhou civilní vesmírnou misí SpaceX, kterou Isaacman organizuje. Posádku tvoří bývalý pilot F-16 Scott Poteet a dvě inženýrky SpaceX, Anna Menon a Sarah Gillis. Během letu plánují mimo jiné testovat nové vesmírné skafandry a provádět biologické experimenty v prostředí mikrogravitace.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

Start mise Polaris Dawn
Zahraniční Vesmír

SpaceX vyslalo na oběžnou dráhu posádku s cílem uskutečnit první komerční výstup do vesmíru

profimedia-0905521505
Zahraniční Vesmír

Starliner úspěšně doputoval na Zemi. Posádka však zůstala na ISS