sobota 18. května 2024

Soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky

Nechtěné těhotenství v USA ukončuje potratovou pilulkou mifepriston víc než polovina žen. Lék je schválený úřadem pro kontrolu potravin a léčiv už přes 20 let. Proti tomu se teď svým rozhodnutím postavil texaský federální soudce Matthew Kacsmaryk.

Potratové pilulky Mifepristone

Další omezení práva Američanek na ukončení nechtěného těhotenství. Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky
Zdroj: BBC

  • Další omezení práva Američanek na ukončení nechtěného těhotenství. Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky
  • Zdroj: BBC

Soudce pozastavil registraci potratové pilulky v reakci na žalobu organizace bojující proti potratům. Lék podle rozsudku prý nebyl při schvalování v roce 2000 dostatečně otestovaný a způsobuje mimo jiné psychické problémy. Americká vláda pravděpodobně využije možnost se proti tomuto rozhodnutí odvolat.

Bidenova administrativa označila rozsudek soudce Matthewa Kacsmaryka za další velký krok směrem k celostátnímu zákazu potratů. „Jediný federální okresní soudce rozhodl o zákazu léku na předpis, který je k dispozici víc než 22 let. Je schválený a účinně a bezpečně využívaný miliony žen u nás i po celém světě. Soud v tomto případě nahradil svým rozsudkem odbornou agenturu, která schvaluje léky. Pokud by toto rozhodnutí obstálo, pak by prakticky neexistoval žádný předpis schválený úřady, který by byl bezpečný před těmito druhy politických a ideologických útoků,“ řekl prezident Joe Biden.

Potraty jsou v USA velkým tématem už od loňského roku, kdy nejvyšší soud zrušil rozsudek Roe versus Wade z roku 1973, který stanovoval ukončení těhotenství jako federální právo. Prvním americkým státem, který zakázal prodej potratových pilulek je Wyoming. V několika státech už jsou potraty nelegální.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova