pondělí 20. května 2024

Soud podpořil Bidenův návrh. Drát mezi Texasem a Mexikem musí zmizet

Žiletkový drát z americko-mexických hranic v Texasu by měl zmizet. Stát však chce vehementně bránit hranice mezi oběma zeměmi.

GEhKW3vWQAAFNOy

Žiletkový drát proti migrantům na břehu řeky Rio Grande.
Zdroj: X

  • Žiletkový drát proti migrantům na břehu řeky Rio Grande.
  • Zdroj: X

Žiletkový drát, který nechal americký stát Texas instalovat na společné hranici s Mexikem jako ochranu před přívalem migrantů, zmizí. Rozhodl o tom Nejvyšší soud Spojených států, který vyhověl stížnost amerického prezidenta Joea Bidena, jemuž byl drát dlouhou dobu trnem v oku. Jeho rozhodnutí tak ještě prohloubí spor Texasu s americkými úřady ohledně vymáhání protiimigračních zákonů.

Texas nechal drát podél řeky Rio Grande natáhnout loni a okamžitě sklidil kritiku ze strany vlády i federální pohraniční stráže. Hlavním argumentem proti bylo omezení schopnosti Bidenovy vlády dohlížet na hranici a pomáhat migrantům, kteří se při přechodu linie dostali do problémů.

Texas je jedním z míst Spojených států, který nejvíce trpí přílivem migrantů. Proto je tento stát také baštou exprezidenta Donalda Trumpa a pravděpodobně nejvážnějšího protikandidáta Joea Bidena v nadcházejících prezidentských volbách, který slibuje tvrdý postup proti běžencům.

Autor: Jan Skala

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby