pátek 3. května 2024

Současná podoba normy EURO 7 je nepřijatelná, říká ministr dopravy

Ministr dopravy se nechal slyšet, že pokud nebude stanovena závazná výjimka pro syntetická paliva, tak Česko nepodpoří omezení spalovacích motorů v podobě normy EURO 7.

Martin Kupka

Martin Kupka
Zdroj: MDČR

  • Martin Kupka
  • Zdroj: MDČR

Ministr Dopravy Martin Kupka (ODS) se vyjádřil k zákazu prodeje nových vozidel se spalovacími motory po roce 2035 podle návrhu normy EURO 7. „Podoba normy EURO 7 není přijatelná a musí se změnit. V současné podobě by zhoršila dostupnost malých vozidel, ohrozila automobilový průmysl i pracovní příležitosti,“ uvedl Kupka po jednání v Berlíně se spolkovým ministrem digitalizace a dopravy Volkerem Wissingem. „Německo naše obavy sdílí. Společně budeme hledat cestu, jak EURO 7 zásadně upravit,“ doplnil.

Dohodli jsme se na vytvoření širší koalice a v polovině března se chceme s dalšími evropskými ministry potkat v Bruselu a představit Evropské komisi naše požadavky,“ prohlásil ministr dopravy. „Věřím, že nakonec zvítězí cesta podpory inovací a auta se spalovacím motorem na syntetická paliva se budou moci prodávat i po roce 2035,“ dodal.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

6720477853_37706b77f8_b
Zahraniční

Maďaři dál rebelují proti unii. Ta odmítla jejich zákon o svrchovanosti