čtvrtek 17. října 2024

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku

První testování odnímatelných solárních panelů na železničních tratích začne na jaře příštího roku ve Švýcarsku. Inovativní projekt slibuje revoluci ve využívání obnovitelné energie.

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zdroj: Sun-Ways

  • Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
  • Zdroj: Sun-Ways

Švýcarská start-upová firma Sun-Ways získala povolení k tříletému pilotnímu projektu, který jako první na světě umístí solární panely na železniční tratě. Projekt se rozběhne na jaře 2025 v kantonu Neuchâtel a panely budou instalovány „jako koberec“ přímo na koleje.

Inovativní odnímatelný systém je klíčový pro údržbu tratí, které vyžadují pravidelný zásah. Společnost použije mechanický systém, kdy speciálně navržený vlak položí předem sestavené panely široké jeden metr. Schopnost pokrýt až tisíc metrů čtverečních denně ukazuje na ambice projektu, jehož náklady na úseku 100 metrů činí přibližně 585 000 švýcarských franků, v přepočtu 15,7 milionu korun.

V rámci testovací fáze se očekává, že vyrobená elektřina bude připojena do elektrické sítě, čímž se podpoří domácnosti. Vzhledem k rozloze švýcarské železniční sítě by teoreticky panely mohly pokrýt až dvě procenta celkové spotřeby energie v zemi, což odpovídá jedné terawatthodině ročně. Sun-Ways má navíc plány na podobné projekty i v dalších zemích, jako jsou Španělsko, Rumunsko a Jižní Korea.

Autor: Šimon Mitro

Související

železnice
Domácí

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

Vizualizace vysokorychlostní tratě
Domácí

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět u příští rok

Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Začíná obnova plzeňského nádraží na Jižním Předměstí

Parní lokomotiva Zelený anton.
Domácí

Parní vlaky vyjedou o víkendu do České Lípy