pátek 20. září 2024

Sobotní program načnou Maďaři se Švýcary. Pak přijde souboj velikánů

Reprezentanti Španělska se utkají s Chorvaty. Večer obhájce titulu vyzve Albánii

profimedia-0881643792.jpg

Hvězda šampionátu. V sobotních zápasech bude tahákem střet Chorvatů se Španěly. Balkánci budou spoléhat na svého špílmachra Luka Modriče..
Zdroj: profimedia

  • Hvězda šampionátu. V sobotních zápasech bude tahákem střet Chorvatů se Španěly. Balkánci budou spoléhat na svého špílmachra Luka Modriče..
  • Zdroj: profimedia

Kolín v sobotním odpoledni přivítá v RheinEnergieStadion fanoušky sousedních Švýcarů, z větší dálky dorazí podporovatelé Maďarska. Výherci kvalifikace ze skupiny G budou chtít navázat na skvělé výkony z posledních let, kdy je od září 2022 dokázala porazit až irská reprezentace v přípravném utkání minulý týden. Trenér Rossi jistě bude chtít dosáhnout lepšího výsledku než na minulém Euru, kdy se jeho svěřenci nedokázali prokousat ze skupiny.

Jeho trenérský kolega ze Švýcarska se nevzdá tak snadno. ,,Očekáváni jsou, samozřejmě, vždy vysoká. Máme top hráče v top ligách. Myslím si, že na konec budeme dělat to, co známe. Jsou (hráči) velmi přizpůsobiví a díky tomu je vidět pokrok.‘‘ řekl Murat Yakin v rozhovoru pro UEFA.

Zápas Maďarsko – Švýcarsko proběhne v sobotu 15.6. od 15.00 v Kolíně nad Rýnem.

,,Béčko‘‘ na úvod nabídne skutečnou podívanou. La Furia Española poměří síly se zlatou generací od Jadranu. Tým pod vedením Zlatko Daliće letos ještě neprohrál, jeho mužstvo se může pyšnit i vítězstvím nad rivalem z ,,české‘‘ skupiny F, Portugalskem, 2:1. Mimo jiné skóroval i kapitán týmu Luka Modrić, i když jen z penalty. Výherce letošní Ligy mistrů dovedl Chorvaty před šesti lety k historické stříbrné medaili na mistrovství světa a jistě bude chtít spolu se svými spoluhráči ukázat, co v nich je.

Bylo to ale právě Španělsko, kdo vyřadil Chorvaty na posledním Euru v osmifinále divácky atraktivním výsledkem 5:3. V přípravě navíc sestřelili pěti góly Severní Irsko, stejný počet míčů poslali hráči Španělska i do sítě Andorry v čele s Oyarzabalem, který si na své konto připsal hattrick.

Úvodní zápas skupiny B Chorvatsko – Španělsko proběhne 15.6. od 18.00, hrát se bude na berlínském olympijském stadionu.

Večer hostí Dortmund v Signal Iduna Parku zlaté Italy. V roli outsidera dorazí kvalifikační sok Čechů, Albánie. Že by ale Itálie zažívala fotbalové radovánky se říct nedá. Příznivcům Gli Azzurri jistě neuniklo, že se jejich tým dvakrát po sobě nekvalifikoval na mistrovství světa. Od doby triumfu Manciniho na evropské scéně se ale leccos změnilo, počínaje Robertem Mancinim samotným. Ten od loňska sedí na lavičce Saudské Arábie, vystřídal ho trenér mistrovské Neapole Luciano Spaletti.

Aby toho nebylo dost, tým se potýká s absencí hned několika klíčových hráčů. Kromě suspendovaného Tonaliho se zranili tahouni jako Acerbi, Udogie, Zaniolo nebo Berardi.

Pro Albánce to bude teprve druhá účast na velkých šampionátech v historii. Poprvé si zahráli ve Francii na Euru v roce 2016 kde se jim nepovedlo postoupit ze skupiny, o jediný gól se tehdy postaral Armando Sadiku, který zaletěl do brány Rumunska. Od loňska tým trénuje bývalý brazilský reprezentant Sylvinho, který si zahrál i za španělskou Barcelonu a vyhrál s ní hned dvě Ligy mistrů.

V Albánii jsou s jeho výkony očividně spokojeni, byl mu udělen Řád zlatého orla premiérem Edi Ramou. Červený dres albánské reprezentace oblékne i hráč pražské Sparty Qazim Laci.

Výkop zápasu Itálie – Albánie bude rozehrán 15.6. v 21.00 v Dortmundu.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0893907485.jpg
Fotbal Chance liga

Disciplinárka prominula libereckému Ghalimu polovinu z dvouměsíčního trestu

profimedia-0754523760.jpg
Fotbal Chance liga

Křídelník Ekpai se vrací do ligy. Uspěl na testech v Českých Budějovicích

profimedia-0909716807.jpg
Fotbal Liga mistrů

City obranu Interu neprorazilo a tak má pouze bod, Celtic doma rozdrtil Slovan

profimedia-0896196307.jpg
Fotbal Změna majitele

Zbrojovka má konečně nového majitele, Regionální hospodářskou komoru Brno