pátek 18. října 2024

Sněmovna reprezentantů si zvolila předsedu. Je jím republikán Steve Scalise

Steve Scalise, konzervativní politik, který má tvrdé názory na imigrační otázku či podporu sexuálních menšin, se stal předsedou americké Sněmovny reprezentantů.

8569915624_c38f83b074_b

Steve Scalise, nový šéf Sněmovny reprezentantů.
Zdroj: Flickr

  • Steve Scalise, nový šéf Sněmovny reprezentantů.
  • Zdroj: Flickr

Drama kolem postu předsedy Sněmovny reprezentantů, tedy jedné ze dvou komor amerického Kongresu, skončilo. Poté, co Republikáni, kteří tuto sněmovnu ovládají, odvolali svého lídra Kevina McCarthyho,  byl post šéfa komory prázdný. V nočním hlasování jej však obsadil McCarthyho stranický kolega Steve Scalise. Ten post získal pouze těsným poměrem hlasů, když jeho kandidatura vzbudila protichůdné názory i u členů Republikánské strany.

Scalise byl dosud šéfem sněmovní většiny a vystupoval jako oponent vůči Kevinovi McCarthymu. Tomu vyčítal zejména otevřený přístup k potřebám Demokratické strany, což ostatně stálo McCarthyho, jako vůbec historicky prvního předsedu Sněmovny reprezentantů, jeho funkci. Ten musel opustit poté, co Republikány navrženy shutdown, tedy zmrazení federálních peněz, sice podpořil, ale protlačil zákon bez velkých škrtů a zastavení podpory Ukrajině, jak požadovali jeho straničtí kolegové.

Scalise, o jehož jmenování do předsednického křesla, by se mohlo rozhodnout ještě dnes během noci středoevropského letního času, si získal pozornost tím, že byl v roce 2017 postřelen odpůrcem tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa.

Autor: Jan Skala

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii