sobota 11. května 2024

Slovensko si zvolí prezidenta 23. března, rozhodl hlavní favorit voleb

O tom, kdo bude příští slovenský prezident, se rozhodne 23. března. Čaputová už na post znovu kandidovat nebude, favoritem je Pellegrini.

33481904388_a2d7a4bc6c_b

Předseda Národní rady Peter Pellegrini vyhlásil termín voleb slovenského prezidenta
Zdroj: Flickr

  • Předseda Národní rady Peter Pellegrini vyhlásil termín voleb slovenského prezidenta
  • Zdroj: Flickr

Přestože současné slovenské prezidentce končí mandát až 15. června, o nové hlavě státu rozhodnou Slováci už 23. března. Na tento termín totiž předseda Národní rady Peter Pellegrini vyhlásil prezidentské volby, kterých se on sám bude účastnit. Je považovaný za hlavního favorita voleb v prvním i v druhém kole. Jeho nejvážnějším protikandidátem je někdejší ministr zahraničí vlád Igora Matoviče a Eduarda Hegera Ivan Korčok. Ostatní kandidáti podle průzkumů nemají valnou šanci na úspěch.

Čaputová funkci slovenské prezidentky zastává od 15. června 2019, kdy na Bratislavském hradě nahradila Andreje Kisku. Po dosavadní působení oznámila loni, že se znovu o post hlavy státu už ucházet nehodlá. Své rozhodnutí zdůvodnila nedostatkem sil pro výkon dalšího volebního období. Při svém nástupu do funkce se Čaputová těšila velké oblibě, která však během jejího mandátu začala povážlivě klesat.

Peter Pellegrini, předseda vládní strany HLAS-SD je dnes na Slovensku považovaný za nejdůvěryhodnějšího politika. Už si vyzkoušel i premiérský post, když nahradil svého někdejšího stranického kolegu Roberta Fica, který rezignoval po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky v roce 2017.

Autor: Jan Skala

Související

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou