čtvrtek 19. září 2024

Slovensko řeší medvědí problém. Šelmy dokáže vydráždit i pobíhající pes

Počet medvědů na Slovensku se zvyšuje. Ochránci přírody nabádají turisty k opatrnosti, protože střetnutí se šelmou nemusí dopadnout vždy dobře.

medvěd

Potkat medvěda? Na Slovensku se to děje běžně.
Zdroj: Pixnio

  • Potkat medvěda? Na Slovensku se to děje běžně.
  • Zdroj: Pixnio

V souvislosti se započatou hlavní turistickou sezonou má Slovensko problém, který je palčivější než v minulosti. V oblíbených turistických destinací zejména Nízkých a Vysokých Tater začalo platit vysoké riziko výskytu medvědů. Kvůli tomu už vznikl speciální Zásahový tým Státní ochrany přírody, který na riziko setkání s medvědem upozorňuje. Radí lidem, jak si při procházkách lese všímat medvědích stop či výkalů, a jak se pokud možno střetnutí se šelmou vyhnout.

O totéž se snaží i medvědi, kteří nemají lidskou společnost rádi, ale jsou případy, kdy si člověka nevšimnou a takové střetnutí může být nebezpečné. Podle zásahového týmu je rovněž důležité držet na vodítku psy. Volně pobíhající či štěkající zvíře může medvěda vyrušit či dokonce rozzuřit, a to může přilákat jeho pozornost i k lidem.

Problém s medvědy se čas od času vyskytne i v České republice, zejména v moravských regionech sousedících právě se Slovenskem. Jeden z případů poslední doby se stal na Valašsku, kde medvěd roztrhal několik ovcí. Pak odešel na Slovensko.

Autor: Jan Skala

Související

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený