pátek 4. října 2024

Slovenská ministryně zdravotnictví rezignuje kvůli škrtům

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková oznámila svou demisi, kterou odůvodnila konsolidačním balíčkem, který zahrnuje škrty v platech zdravotníků a další opatření, která kritizují nejen lékaři, ale i opoziční strany.

profimedia-0916258731

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas)
Zdroj: Profimedia

  • Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas)
  • Zdroj: Profimedia

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas) oznámila svou rezignaci, která přichází po schválení kontroverzního konsolidačního balíčku. Ten zahrnuje škrty v platech zdravotníků, což vyvolalo silnou kritiku ze strany lékařů a opozice. Letos na jaře se opozice pokusila vyslovit ministryni nedůvěru, ale neuspěla.

Dolinková vyjádřila znepokojení nad směřováním slovenského zdravotnictví a označila konsolidaci veřejných financí za nepřijatelnou. Zmínila, že zdravotnictví není prioritou současné vlády, především pro premiéra Roberta Fica a ministra financí Ladislava Kamenického. Svou demisi plánuje předat prezidentovi v nejbližších dnech.

Konsolidační balíček, který schválila slovenská sněmovna, zahrnuje nejen zvýšení některých daní, ale i zavedení nové daně z finančních transakcí. Odbory zdravotníků již reagovaly shromažďováním výpovědí lékařů, aby protestovaly proti navrhovaným úsporným opatřením.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0908985521
Zahraniční

Šimkovičová odvolala ředitele Slovenského národního muzea

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika

220317-D-TT977-0520_(51944234258)
Zahraniční

Slovenští Demokraté chtějí odstavit Fica. Navrhují referendum o zkrácení mandátu

GYUjNcCXIAA1knt
Zahraniční

Poslankyni slovenského parlamentu vyhodili z jednání kvůli duhové samolepce