Šíření myší odhaluje migraci lidí v Evropě

Výzkum českých vědců z Akademie věd přináší nové poznatky o evoluci a šíření myší domácích v Evropě, které mohou pomoci pochopit i historické migrace lidí.

myš domácí

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Výzkum českých vědců odhalil nové poznatky o kolonizaci Evropy pomocí myší domácí. Tým expertů z Akademie věd ČR zkoumal přes osm tisíc myší z celého světa a odhalil, jak se dva hlavní poddruhy myší rozšířily po kontinentu. Výsledky studie překvapivě mění představy o historii lidských migrací a interakcí s myšmi.

Vědci zjistili, že východní poddruh myši domácí (Mus musculus musculus) se šířil jednou linií, zatímco západní poddruh (Mus musculus domesticus) následoval různé cesty. „Migrace myší v Evropě je složitější, než jsme si mysleli,“ uvedl Miloš Macholán z Akademie věd. Výzkum ukazuje, že myši cestovaly s lidmi už od doby bronzové a pozdější vlny byly spojeny s germánskými a slovanskými kmeny.

V Evropě existuje tzv. hybridní zóna, kde se oba poddruhy myší kříží. Vědci tuto oblast studovali pomocí více než sedmi tisíc vzorků myší. Výsledky odhalily, že mitochondriální DNA mezi poddruhy přechází nerovnoměrně, což vytváří genetickou mozaiku. Tento objev poskytuje důležitý náhled na evoluční dynamiku myší a zároveň vrhá nové světlo na lidskou historii.

Studie mění dosavadní představy o migraci myší i lidí v severní Evropě. Vědci nyní věří, že západní poddruh myší přišel do Skandinávie dříve, než se původně předpokládalo, spolu s germánskými kmeny. Tento výzkum tak přináší nový pohled na šíření lidských kultur a jejich vztah se zvířaty.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0674716633
Zahraniční Zajímavosti

Střídání času praktikuje jen třetina zemí na světě. Většina z nich je v Evropě

metro New York
Zahraniční Výročí

New York slaví 120 let od otevření svého metra

profimedia-0679920070
Domácí

V neděli se opět mění čas. Konec střídání je v nedohlednu

Malý princ
Ostatní Knihy

Originální rukopis Malého prince je na prodej za desítky milionů