pátek 5. července 2024

Silné bouře zasáhly Texas. Milion lidí je bez elektřiny

Milion domácností a firem zůstalo v Texasu bez elektřiny poté, co na tento americký stát udeřily ničivé bouře.

bouře

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Masivní bouře udeřily na Texas v úterý, což vedlo k rozsáhlým výpadkům elektřiny. Volební místnosti v rámci probíhajících voleb v Dallasu čelily problémům kvůli výpadkům proudu, což narušilo hlasování na přibližně stovce míst. Soudce okresu Dallas, Clay Jenkins, vyhlásil stav nouze a upozornil, že některé pečovatelské domy momentálně musí využívat generátory. Jenkins uvedl, že situace s výpadky proudu může trvat několik dní.

Pro oblast Dallasu byly na úterní noc předpovězeny další silné bouře a silné deště. Bouře mířily také k Houstonu, kde úředníci varovali před větry o síle až 115 kilometrů za hodinu, což by mohlo způsobit škody necelé dva týdny po tom, co hurikánové větry vyřadily z provozu více než 800 tisíc domácností a firem.

O víkendu udeřily masivní bouře a tornáda na pět amerických států včetně Texasu. Tornádo v Cooke County v Texasu zabilo sedm lidí, včetně dvou malých dětí, a dalších sedm úmrtí bylo hlášeno v Arkansasu. Celkem je hlášeno 23 úmrtí.

Květen je vrcholem sezóny tornád, ale poslední bouře byly výjimečně silné. Profesor meteorologie na Northern Illinois University, Victor Gensini, uvedl, že kombinace horkého a vlhkého vzduchu přispěla k tvorbě těchto silných tornád.

Autor: Šimon Mitro

Související

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

profimedia-0885123837
Zahraniční

Televizní superdebata se blíží. Trump a Biden budou na otázky zcela sami