čtvrtek 19. září 2024

Sever Evropy sčítá škody. O víkendu tam udeřila bouře Babet

Vichr a přívalové deště ochromily o víkendu sever Evropy. Na kontinent udeřila bouře Babet, která za sebou nechala minimálně čtyři mrtvé.

profimedia-0815840271

následky bouře Babet.
Zdroj: Profimedia

  • následky bouře Babet.
  • Zdroj: Profimedia

Velká Británie, jih Skandinávie a sever Německa se vzpamatovávají z uplynulého víkendu, kdy na jejich území udeřila v plné síle bouře Babet. Zároveň začínají sčítat škody, které řádění živlu způsobilo. Kromě újmy na majetku přišly také zprávy o tom, že bouři nepřežili nejméně čtyři lidé. Tři oběti hlásí Velká Británie a jednu Německo. Tam zemřela 33letá žena, z baltského ostrova Fehmarn, na jejíž auto padl strom.

Vichřice, která bičovala Severní a Baltské moře, prolomila v Dánsku a severním Německu protipovodňové valy. Hladina vody v dánských městech Haderslev, Sönderborg, Hesnaes či Fynshav a v německém Flemburgu byla o více než dva metry nad nejvyšší zaznamenanou úrovní za posledních sto let. I kvůli tomu došlo k přerušení dodávek elektřiny, což postihlo i jih Norska a Švédska, kam bouře dorazila s menší intenzitou. Zastavila se i trajektová, železniční a letecká doprava.

Nejvyšší stupeň pohotovosti stále platí ve Skotsku. Očekává se, že srážky, kterých za víkend spadlo množství odpovídající dvouměsíčnímu průměru, budou ještě pokračovat.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech