úterý 9. července 2024

Sen o domácím titulu končí. Španělé postupují po prodloužení

prodloužení V úvodním čtvrtfinále sehráli skvělý zápas Němci i Španělé. Spoustu šancí si na svá konta připsali oba soupeři, o gól byli úspěšnější svěřenci de la Fuenteho.

tonda krosů.jpg

Nejspíš poslední zápas v kariéře Toniho Kroose má hořký konec.
Zdroj: profimedia

  • Nejspíš poslední zápas v kariéře Toniho Kroose má hořký konec.
  • Zdroj: profimedia

První poločas klání velikánů skončil bezgólově. Domácí Němci na své hosty ze Španělska vlétli od první minuty. Hned v začátku utkání si připsal Toni Kroos několik nedovolených zákroků. I když mu nebyla udělena karta, poslal nakopnutím do kolene proti hrajícího Pedriho do šaten.

Španělé se nenechali tvrdou hrou pořadatelů rozhodit. Byli lepší na balónu, neměli však dobrou koncovku. Některé střely, které vyslali ze svých kopaček mladí křídelníci Yamal a Williams byli příliš ukvapené, a naopak se i dostali do velkých šancí. Německá zeď Manuel Neuer ale nenechal za svá záda projít žádný z těchto pokusů.

Z řad německých hráčů se dostal k zakončení, které mělo naději na gól, jen Kai Havertz. S jeho hlavičkou si však hravě poradil Unai Simón. Před poločasovým hvizdem nepadla žádná branka, 0:0.

Po změně stran Španělé pokračovali ve vytváření gólových šancí. A v 52. minutě prolomili zámek. Jednoduchou, a přes to krásnou přihrávkou našel v šestnáctce Daniho Olma. Ten z první zakončil technicky. Neuer na míč nedosáhl, Španělsko vede 1:0.

Němci ale nechtěli dopustit, aby vypadli po 90 minutách. Po obdržené brance si začali vytvářet šance. Nejdřív po špatné rozehrávce španělského brankáře chtěl Havertz přehodit Simóna. Pálil mimo. Několik dalších šancí si svěřenci Nagelsmanna vytvořili, ale postrádali klid v koncovce. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se přeci jen zadařilo. Po centru, který už vypadal, že skončí nezdarem, se vyšvihl do vzduhu Kimmich a hlavou posunul míč směrem k penaltovému puntíku. Tam čekal střídající Florian Wirtz. Vítěz Bundesligy potvrdil formu, když poslal míč o tyčku do brány. Rozhodne až nastavení, 1:1.

Kuriózní situace nastala v druhé polovině nastavení. Musiala střelou, která měla gólové parametry, trefil španělského obránce Cucurellu do ruky. Zásah však nebyl posouzen jako nedovolený.

Minutu před koncem nastavení zasadila La Roja smrtící úder. Dani Olmo dostal prostor a poslal míč na hlavu Mikela Merina. Ten byl, i díky špatné obranné práci Rüdigera, úspěšný. Němci už nestihli zareagovat a domácí tým letos končí po prohře 2:1.

Španělsko – Německo, 2:1, (0:0)

Góly: 51‘ Olmo, 119‘ Merino – 89‘ Wirtz

Autor: Ondřej Sutnar