sobota 27. dubna 2024

Schůzce šéfů diplomacií dominuje Ukrajina. V4 je stále rozdělená

Ministři zahraničí Visegradské čtyřky se sešly v Praze. Co však schůzka ukázala především, je vnitřní nejednota skupiny.

profimedia-0858475281

Ministři zahraničí V4 v Praze. Zleva: Radoslaw Sikorski, Jan Lipavský, Péter Szijjárto a Juraj Blanár.
Zdroj: Profimedia

  • Ministři zahraničí V4 v Praze. Zleva: Radoslaw Sikorski, Jan Lipavský, Péter Szijjárto a Juraj Blanár.
  • Zdroj: Profimedia

Pohled na válku na Ukrajině, to je hlavní téma, které rozděluje takzvanou Visegrádskou čtyřku, jejíž ministři zahraničí se dnes sešli v Praze. Přestože na stole je řada palčivých témat, například uklidnění situace v zemědělství či zabránění nelegální migraci, dominovala znovu válka na Ukrajině. A to proto, že čtveřice politiků je rozdělená přesně napůl. Ta česko-polská polovina požaduje nekompromisní postup vůči Rusku a co nejširší zásobování Ukrajiny potřebnými zbraněmi, kdežto slovensko-maďarská delegace tvrdí, že upřednostňuje dialog a mírové řešení celé situace.

„Musí to být Ukrajina, kdo rozhodne o míru,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci na slova svého slovenského a maďarského kolegy, že je co nejdříve zapotřebí jednat s Ruskem. Slovenský ministr Juraj Blanár tak obhajoval svou schůzku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, za kterou ho zejména Lipavským a jeho polský kolega Radoslaw Sikorski peskovali.

Blanár i šéf maďarské diplomacie Péter Szijjárto v Praze uvedli, že se nepřipojí k české iniciativě, která shání peníze na nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, naopak Polsko pomoc přislíbilo. Bratislava a Budapešť budou Ukrajině poskytovat humanitární pomoc.

Podobné rozpory se ukázaly i nedávném setkání premiérů všech čtyř zemí. Rozdíl byl i v tom, že Donald Tusk zamířil po schůzce s Petrem Fialou na Pražský hrad za Petrem Pavlem, kdežto Robert Fico a Viktor Orbán se sešli s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Praha,_Břevnov,_Malovanka,_tramvaj_T3
Domácí

Prahu čeká chaos ve veřejné dopravě. Pondělkem začne výluka na 20 linkách

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví