pondělí 13. května 2024

Sankce pomohly. Ruské příjmy z vývozu ropy prudce klesly

Tržby za ropu Rusku klesají. Země však žádné zásadní ekonomické problémy nepřiznává.

ropa

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V přepočtu o šedesát miliard korun méně než v lednu utržilo Rusko v únoru za vývoz své ropy, kdy za tuto komoditu utržilo v přepočtu 260 miliard korun. Podle mezinárodní energetické agentury IEA se tak projevil cenový strop, jenž je důsledkem sankční politiky, kterou na Rusko uvalily evropské státy a USA. „Uvidí se, zda bude po nedávném zavedení cenového stropu dostatečný zájem o ruské ropné produkty, nebo zda jejich produkce začne pod tíhou sankcí klesat. Tržby země se ale každopádně snižují,“ uvedla agentura ve své zprávě.

Ruské ministerstvo financí už přiznalo, že fiskální příjmy z prodeje ropy jsou nyní na pětačtyřiceti procentech úrovně loňského roku. Kreml však větší problémy ve své ekonomice odmítá. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce před pár dny vydal prohlášení, v němž tvrdí, že navzdory obavám se ruská ekonomika i přes západní sankce nehroutí. Podle západních analytiků má ale velmoc větší ekonomické problémy, než oficiálně přiznává.

První sankce padly na Rusko takřka vzápětí po jeho útoku na Ukrajinu koncem února 2022, cenový strop na ropu odsouhlasila skupina největších světových ekonomik G7 v prosinci loňského roku.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

Shoygu_(2022-02-14)
Zahraniční

Sergej Šojgu končí jako ministr obrany. Pád uspíšila aféra jeho náměstka

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví