úterý 14. května 2024

Šance 50 na 50. Slovenští prezidentští kandidáti se pohádali v televizi

Volební horečka na Slovensku vrcholí, tečou nervy obou kandidátů. Jak ukazují průzkumy, jejich šance jsou velmi vyrovnané.

profimedia-0857988621

Záběr z televizní debaty mezi Korčokem a Pellegrinim
Zdroj: Profimedia

  • Záběr z televizní debaty mezi Korčokem a Pellegrinim
  • Zdroj: Profimedia

Přestože v posledním předvolebním průzkumu, který byl zveřejněn krátce před úterní, finálovou debatou obou kandidátů, vyšel jako vítěz slovenských prezidentských voleb současný šéf Národní rady Peter Pellegrini, byl rozdíl mezi ním a diplomatem Ivanem Korčokem natolik těsný, že se pohybuje na hranici statistické chyby. Pellegrinimu průzkum přisoudil 50,8 procenta a diplomatovi Ivanu Korčkovi 49,2.

V prvním kole zvítězil Korčok, který je kandidátem slovenské opozice a koněm především liberální strany Progresívne Slovensko, když dostal o 5,5 procenta hlasů více než Pellegrini. Nyní se však hraje především o voliče neúspěšných kandidátů, zejména rusofila Štefana Harabina, který však ani jednoho z postupující dvojice nepodpořil. Pellegrinimu naopak vyjádřil podporu maďarský kandidát Krisztián Forró, který dostal necelé tři procenta hlasů.

Včerejší debata mezi oběma kandidáty nabrala ostřejší tón, stejně jako celá kampaň před druhým kolem. Pellegrini Korčoka nařkl, že chce po vstupu do prezidentského úřadu způsobit pád vlády, která je ostrým kritikem liberálních praktik slovenské opozice. Korčok zase svému protikandidátovi vmetl do tváře, že se chce uklidit do prezidentského paláce, aby vládu Roberta Fica chránil. Oba se pak pohádali o stav slovenské ekonomiky i zahraniční politiku, kdy zejména v otázce válek na Ukrajině a v Pásmu Gazy mají oba zcela odlišné názory.

O tom, kdo v polovině června usedne do prezidentského paláce, rozhodnou Slováci v sobotu 6. dubna. Výsledky by měly být známé v neděli nad ránem. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se rozhodla mandát už neobhajovat.

Autor: Jan Skala

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou