pátek 17. května 2024

Růst minimální mzdy posvětila vláda. Je to málo, budou protesty, zní z odborů

Schválený růst minimální mzdy podle odborů ani nepokryje inflaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka naopak argumentuje tím, že současná podoba představuje historicky nejvyšší schválené navýšení.

free-photo-of-stavba-prace-muzi-helmy

Růst minimální mzdy se týká například pomocného dělníka na stavbě.
Zdroj: Pexels

  • Růst minimální mzdy se týká například pomocného dělníka na stavbě.
  • Zdroj: Pexels

Minimální mzda v příštím roce vzroste o nejvyšší částku od svého novodobého zavedení v roce 1990. Vláda totiž kývla na návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zvýšení minimální mzdy o 1 600 korun na 18 900 korun. Podle Jurečky se podařilo nalézt kompromis mezi požadavky odborů a zástupci zaměstnavatelů, kdy Českomoravská konfederace odborových svazů požadovala růst mezd o 2 200 korun a zástupci zaměstnavatelů o pouhých tisíc korun. Šéf odborářů Josef Středula už dříve uvedl, že pokud vláda nezvýší minimální mzdu na požadovanou mez, může počítat s masivními protesty. Podle jeho výpočtu by v závislosti na inflaci měla minimální mzda činit více než 21 tisíc.

Nízký růst kritizuje také Jurečkova předchůdkyně Jana Maláčová, která byla členkou vlády Andreje Babiše. Podle ní pomalé tempo růstu minimální mzdy jen podpoří rozvoj šedé ekonomiky. Jako nedostatečný označují růst také opoziční strany ANO a SPD.

Růstem minimální mzdy si polepší zejména nekvalifikované profese, například uklízečky, poštovní doručovatelé, popeláři, sanitáři nebo pomocní dělníci.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla