pátek 10. května 2024

Rusové útočí na Charkov. Ukrajinští důstojníci přiznávají, že válku prohrávají

Ruská armáda dnes podnikla masivní útok na druhé největší ukrajinské město Charkov. Ten dokumentuje nelichotivý stav na Ukrajině, který už řada tamních důstojníků považuje za beznadějný.

GKS74FxWYAAbUJ-

Dům v Charkově dnes ráno po nočním ruském útoku.
Zdroj: X

  • Dům v Charkově dnes ráno po nočním ruském útoku.
  • Zdroj: X

Ukrajině už nic nepomůže, její obrana se hroutí. Takový názor podle renomovaného belgického listu Politico zastává čím dál více ukrajinských důstojníků, kteří se bezvýsledně snaží čelit postupující ruské armádě. Podle nich už nemohou žádné dodávky zbraní a vyspělých technologií vzdorovat obrovské ruské přesile. Deník přichází s tímto odhalením nedlouho poté, co o situaci promluvil také nebohatší člověk světa Elon Musk, který Ukrajině už na začátku války dodal systém Starlink. Ten uvedl, že pokračování bojů je plýtváním lidskými životy a že výsledkem bude pouze větší územní zisk Ruska.

Nejmenovaní ukrajinští důstojníci ze současné situace, kterou už považují takřka za ztracenou, viní také západ kvůli jeho liknavosti v podpoře, jenž na území východoevropské země dorazila příliš pozdě. Příkladem jsou zpožděné dodávky stíhaček F-16, které Ukrajina potřebovala už loni. Nyní jim údajně ruská armáda dokáže čelit.

Rusové v noci na dnešek podnikli pomocí dronů rozsáhlý útok na druhé největší město Ukrajiny, Charkov. Udeřili na hustě obydlené oblasti, kde lidé teprve odklízeli následky předchozích útoků. Podle starosty města Ihora Terechova si ruský útok vyžádal nejméně pět obětí, mezi kterými jsou i záchranáři.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

Stíhačka F-16
Domácí

Česko poslalo na Ukrajinu výcvikový simulátor stíhaček F-16