čtvrtek 19. září 2024

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

Rusko učiní další krok k většímu sblížení s Íránem. Naopak odcizení se Západem se prohlubuje dalším embargem na dovoz potravin z těchto zemí.

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani

Rusko s Íránem pojí dlouhodobé nadstandartní vztahy. Na nsímku Vladimir Putin s bývalým íránským prezidentem Hasanem Rúháním.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rusko s Íránem pojí dlouhodobé nadstandartní vztahy. Na nsímku Vladimir Putin s bývalým íránským prezidentem Hasanem Rúháním.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

O tom, že Rusko a Írán se stávají čím dál tím větší strategičtí partneři, svědčí i nový návrh dohody mezi oběma zeměmi, o němž ruský prezident Vladimir Putin hovoří jako o dokumentu nejvyšší úrovně. Rusko léta podporuje íránský jaderný program, který je trnem v oku západním mocnostem, kteří v něm spatřují ohrožení stability v blízkovýchodním regionu i na světové scéně. Teherán naopak dodává Rusku balistické rakety, které pak Moskva využívá při útocích na Ukrajinu. Spojené státy kvůli tomu minulý týden ohlásily, že na Írán uvalí nové sankce, přestože Teherán transakci s Kremlem popírá.

Írán Rusku od začátku války na Ukrajině také dodává drony Šáhid vlastní výroby. Ty ruská armáda používá k četným útokům po celou dobu trvání konfliktu. Zahraniční pozorovatelé počet bezpilotních letounů dodaných Teheránem odhadují na desítky tisíc.

Ruský prezident zároveň s oznámením zmíněné dohody o spolupráci uvedl, že podepsal výnos o embargu dovozu potravin ze západních zemí na území Ruska. To 1. ledna 2025 naváže na stejné nařízení, platné od roku 2014. Zákaz tohoto dovozu potrvá zatím do konce roku 2026.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové