pondělí 20. května 2024

Rusko páchá ekocidu a zaslouží trest. Greta Thunberg se setkala se Zelenskym

Kvůli dopadům na ekologii a klima přicestovala do Kyjeva známá norská aktivistka Greta Thunberg. Jednala i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.

greta zelenskyj

Greta Thunberg se společně s mezinárodní enviromentální skupinou se setkala s prezidentem Volodomyrem Zelenskym.
Zdroj: Twitter

  • Greta Thunberg se společně s mezinárodní enviromentální skupinou se setkala s prezidentem Volodomyrem Zelenskym.
  • Zdroj: Twitter

Vlivy současného rusko-ukrajinského konfliktu na životní prostředí přijela na Ukrajinu zkoumat mezinárodní pracovní skupiny pro environmentální dopady války. V jejím čele do Kyjeva dorazila známá norská aktivistka Greta Thunberg, která se setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym. Po jednání Greta, která už ve svých patnácti letech organizovala školní stávky namířené proti změnám klimatu, zopakovala, že Rusko páchá ekocidu a zasluhuje trest.

Zelenskyj poznamenal, že mezinárodní skupina v čele s norskou aktivistkou by se měla zabývat především katastrofou, kterou způsobilo odpálení Kachovské přehrady. K činu se sice Rusko nepřihlásilo, ale vyšetřování ukazuje, že stopy pachatelů vedou do Moskvy. Kreml však ze zničení vodní nádrže zase obviňuje Ukrajinu.

Greta Thunberg se do světové politiky zapojuje už řadu let. Ještě jako dítě se dokonce setkala s tehdejším americkým prezidentem Barrackem Obamou. Hovořila i na Světovém ekonomickém fóru v Davosu či na konferenci Evropského hospodářského a sociálního výboru. Pravidelně se objevuje i na stávkách organizace Extinction Rebellion, která je známá tím, že se její členové na protest proti změnám klimatu lepí k silnicím, komplikují či zastavují dopravu nebo poškozují vzácná umělecká díla.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie