úterý 21. května 2024

Rusko a Saúdská Arábie se dohodly. Těžbu ropy ještě více utlumí

Je pravděpodobné, že cena ropy vylétne vzhůru. Tento trend totiž podporuje současný krok Ruska a Saúdské Arábie, jejichž politici se dohodli na snižování objemu těžby.

F-Nh3CObwAA9ASc

Rusové i Arabové sníží těžbu ropy.
Zdroj: X

  • Rusové i Arabové sníží těžbu ropy.
  • Zdroj: X

Minimálně do konce roku budou Rusko a Saúdská Arábie pokračovat v útlumu těžby ropy. Uvedly to politické špičky obou zemí. Rusové i Saúdové chtějí příští rok objemy těžeb revidovat a rozhodnout se, jak budou postupovat po Novém roce, zda těžbu zvýší nebo naopak ještě více utlumí. Rozhodnutí obou států, které patří k ropným mocnostem, znepokojuje trhy, kde začíná panovat obava ohledně uspokojení poptávky a zvyšování cen.

Rijád oznámil, že bude pokračovat v omezení těžby v objemu milion barelů denně. To znamená, že v prosinci bude těžit už o devět milionů barelů ropy denně méně než bylo obvyklé. Ke snižování těžby přistoupila Saúdská Arábie v červenci letošního roku. Důvodem jsou údajně preventivní opatření všech třinácti zemí OPEC+ k posílení stability trhu.

Ke snaze této mezivládní organizace, která zahrnuje především státy Blízkého východu, Afriky a jižní Ameriky, se připojilo i Rusko jako jeden z jejích nejdůležitějších spojenců. To snižuje objem těžby o 300 tisíc barelů ropy denně.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova