pondělí 16. září 2024

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Filmový festival Finále Plzeň, který proběhne od 20. do 25. září, nabídne řadu exkluzivních premiér.

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Zdroj: festivalfinale.cz

  • Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
  • Zdroj: festivalfinale.cz

Zahajovacím filmem 37. ročníku Finále Plzeň bude světová premiéra Rok vdovy od režisérky Veroniky Liškové, která v tomto hraném debutu zachycuje osobní drama a truchlení pozůstalých. V hlavní roli se představí Pavla Beretová.

Dalšími významnými uvedeními budou česko-rakouské drama Nebelkind: Konec mlčení od Terezy Kotyk, jenž zaujme příběhem chovatelky vlků, která se vydává za uprchlým zvířetem, dokument Juráček je můj osud od Olgy Sommerové a životopisný film Smetana z produkce České televize.

Festival se zaměří i na soutěžní filmy, včetně předpremiéry animovaného filmu Kristiny Dufkové Život k sežrání, který již byl představen na festivalu v Annecy. Českou premiéru zde bude mít také snímek After Party debutujícího Vojtěcha Strakatého, reflektující obavy mladé generace. Mezi dalšími filmy, které se představí, bude i Od marca do mája režiséra Martina Repky, jenž byl oceněný na karlovarském festivalu.

Dokumentární sekce nabídne předpremiéru filmu Ještě nejsem, kým chci být o uznávané fotografce Libuši Jarcovjákové, stejně jako dokument Ta druhá o neviditelných životech sourozenců v pečujících rodinách. V soutěži studentských krátkometrážních filmů se představí Chata režisérky Elišky Přádové a český film Plevel od Poly Kazak, který zazářil v Cannes.

Sekce První úlovek přinese 15 zajímavých děl, včetně nového loutkového filmu Velký pán a komedie Výjimečný stav od Jana Hřebejka. Filmový festival se uskuteční ve dnech 20. až 25. září. Kompletní program najdete zde.

Autor: Šimon Mitro

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě