pondělí 16. září 2024

Režisér nejúspěšnějších filmů. James Cameron slaví 70

Král filmového plátna i hlubokých moří dnes slaví 70. narozeniny. Cameronovy filmy jsou tržebně nejúspěšnější.

profimedia-0749316035

James Cameron
Zdroj: Profimedia

  • James Cameron
  • Zdroj: Profimedia

Kanadský režisér James Cameron se poprvé proslavil díky kultovnímu sci-fi snímku Terminátor (1984) s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli, který nejen režíroval, ale také k němu napsal scénář. Tento film odstartoval úspěšnou sérii, na kterou navázal Cameron filmem Terminátor 2: Den zúčtování, který se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1991.

Cameronův další hit Titanic (1997) s Leonardem DiCapriem a Kate Winslet byl nejen nejdražším filmem své doby, ale také se stal nejvýdělečnějším filmem světa, dokud ho nepředstihl další Cameronův snímek, ikona sci-fi žánru Avatar (2009). Titanic získal 11 Oscarů včetně ceny za nejlepší režii.

Avatar se stal prvním filmem, který překonal hranici dvou miliard dolarů, a celkově vydělal 2,92 miliardy dolarů po celém světě. Film je známý především díky revolučním vizuálním efektům a počítačové animaci. James Cameron se také věnuje hlubokomořskému průzkumu a natočil několik dokumentů na toto téma. V roce 2012 se stal třetím člověkem, který dosáhl dna Mariánského příkopu, což potvrzuje jeho vášeň pro oceány i mimo filmový svět.

S manželkou, herečkou Suzy Amis, oslaví příští rok čtvrt století. Společně vychovali tři děti. S první manželkou, herečkou Lindou Hamilton, má nejstarší 31letou dceru Josephine Archer Cameron.

Od Avatara připravuje filmy pouze ze světa Pandory. Druhý Avatar (2022) byl stejně jako ten první neuvěřitelný hit, který v kinech po celém světě utržil 2,32 miliardy dolarů. Cameron tak z pěti nejúspěšnějších filmů všech dob drží první místo s Avatarem, třetí místo s dvojkou Avatara a čtvrté s Titanicem. Třetí díl Avatara s podtitulem Fire and Ash dorazí do kin v prosinci příštího roku.

Kde si pustit filmy Jamese Camerona?

Ikonický režisér sice zatím natočil pouze devět snímků, ale některé z nich aktuálně na streamovacích službách ani k zapůjčení nejsou.

Vetřelci (1986) – Disney+

Pravdivé lži (1994) – Disney+

Titanic (1997) – Netflix, Disney+

Avatar (2009) – Disney+

Avatar: The Way of Water (2022) – Disney+

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0901298632
Zahraniční Volby USA

Harris podpořily desítky celebrit. Volit ji bude Beyoncé i Oprah

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

profimedia-0900246973
Zahraniční

Jennifer Lopez požádala o rozvod s Benem Affleckem

Robin Williams ve filmu Flubber (1997)
Film a TV Výročí

Komediální ikona 90. let. Před deseti lety zemřel Robin Williams