čtvrtek 2. května 2024

Ceny elektřiny vzrostou o 66 procent. Domácnosti budou platit v průměru o tři tisíce ročně víc

Energetický regulační úřad zmírnil navýšení regulovaných cen elektřiny. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti se zvýší o 65,7 procent, u plynu o 38,8 procent. Domácnosti i velkoodběratelé navýšení cen pocítí.

topení

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle nových informací se regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti zvýší o 65,7 procent, což představuje přibližně 1077 korun za megawatthodinu (MWh). Průměrná domácnost, spotřebovávající kolem tří MWh ročně, se tak může připravit na navýšení o zhruba 3 232 korun za regulovanou část elektřiny. Regulovaná složka plynu poroste o 38,8 procent, což znamená nárůst o přibližně 125 korun za MWh.

ERÚ také upozornil na individuální změny cen v závislosti na smlouvách a závazcích spotřebitelů. U velkých odběratelů dojde k výraznějšímu nárůstu regulovaných cen elektřiny, a to meziročně o 105,5 procent na hladině vysokého napětí a o 190,9 procent na velmi vysokém napětí. U plynu zaznamenají velkoodběratelé nárůst o 41,8 procent.

Příčinou vysokých nárůstů je přenesení části plateb na odběratele, které stát letos dotoval kvůli energetické krizi. ERÚ věří, že navýšení regulovaných cen u velkých odběratelů bude vyváženo poklesem obchodní složky od dodavatelů, což by mělo minimalizovat dopady na konečné ceny energií pro domácnosti.

ERÚ původně navrhoval ještě vyšší zvýšení, a to o 71 procent u elektřiny a 39 procent u plynu. Regulovaná složka elektřiny tvoří u domácností zhruba 40 procent konečné ceny, zatímco u plynu je to kolem 20 procent. U velkých odběratelů je podíl regulované složky elektřiny na ceně nižší.

Podle ERÚ se konečné ceny elektřiny oproti letošnímu roku kvůli poklesu tržních cen příliš nezmění, u plynu pak klesnou. To platí při srovnání vládní zastropované ceny z letošního ledna. V tomto srovnání vychází celkové roční náklady na elektřinu pro příští rok přibližně stejně. Ti, kteří si letos s dodavatelem vyjednali příznivější cenu, nebo měli z minulosti ceny zafixované, si citelně připlatí.

Autor: Šimon Mitro

Související

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

elektrárna Kladno
Domácí

Vláda schválila novelu energetického zákona