čtvrtek 16. května 2024

Ředkev, řepa nebo hadí mord. Co vysévat po sklizni brambor?

Políčka na zahradě nemusí být v pozdním létě holá či zaplevelená. Lze je osít řadou zdravých plodin.

ředkev

Bílá ředkev vodnice patří mezi podzimní pochutiny ze zahrádky.
Zdroj: Pixabay

  • Bílá ředkev vodnice patří mezi podzimní pochutiny ze zahrádky.
  • Zdroj: Pixabay

Ponechat políčka ležet ladem po sklizni brambor, to správný hospodář neudělá. Byla by to totiž velká škoda, protože existuje celá řada plodin, které se dají vysévat během prázdnin a jejich sklizeň tak očekávat během podzimu. Pro výsev v pokročilém létě jsou vhodné plodiny zejména s krátkou vegetační dobou, které dokáží rychle růst.

Nejčastěji volenými plodinami pro prázdninový výsev jsou různé druhy ředkví. Sklízet se pak dají od září až do listopadu. Nejčastějšími druhy jsou červená, bílá a černá ředkev. Ty jsou velmi důležité pro zdraví, jelikož jsou velmi důležitým zdrojem vitaminu C a minerálních látek. Šťáva z nich, smíchaná s cukrem či medem pomůže dětem od dráždivého kašle. V polovině července se dá také vysévat červená řepa, která má rovněž nenahraditelnou funkci ve zdravé životosprávě, kdy kromě minerálních látek zásadité povahu obsahuje i lipotropní látky, které jsou velmi účinné proti kornatění cév a onemocnění jater.

Ač méně známou, ovšem pro diabetiky velice důležitou rostlinou je černý kořen neboli hadí mord španělský. Ten se rovněž vysévá kolem poloviny prázdnin, ovšem oproti ředkvím a červené řepě má velmi dlouhou vegetační dobu. Je však mrazuvzdorný a proto pozdně letní výsev zaručí úrodu na příští rok. Jeho konzumace je přímo doporučena osobám trpícím cukrovkou.

Kolem 15. července, kdy už se zkracují dny, můžete také vysévat pekingské zelí či špenát, protože už je malá pravděpodobnost, že plodiny půjdou do květu.

Autor: Jan Skala