pátek 17. května 2024

Řecko bude schvalovat stejnopohlavní manželství

LGBTQ+ komunita v Řecku může slavit, schyluje se ke schválení stejnopohlavních manželství tamním parlamentem.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Další evropská země zřejmě zavede stejnopohlavní manželství. Navzdory odporu pravoslavné církve bude pravděpodobně řecký parlament schvalovat plán na legalizaci stejnopohlavních civilních sňatků a osvojení pro LGBTQ+ páry. Levicová opozice vyjádřila podporu středopravicové vládě, která chce stejnopohlavní manželství zavést.

Šéf radikálně levicové strany Syriza, Stefanos Kasselakis, který veřejně promlouvá o své homosexualitě, oznámil, že jejich 38 poslanců bude hlasovat pro vládní návrh týkající se stejnopohlavních svazků. A to navzdory tomu, že jeho strana kritizuje návrh pro nedostatečná práva týkající se rodičovství.

Pokud bude vládní návrh schválen, tak si sezdané stejnopohlavní páry nebudou moci osvojit děti díky náhradním matkám. Plná rodičovská práva budou přiznána pouze těm párům, které již mají děti. Podrobnosti o vládním návrhu budou zveřejněny v následujících dnech. Poté bude návrh projednával parlament, což může trvat několik týdnů.

Stále více států v Evropské unii zavádí stejnopohlavní manželství. S výjimkou Itálie mají stejnopohlavní svazky zavedené ve všech zemích na západ od nás včetně severských států Norska, Švédska, Finska a Estonska. Obdobu českého registrovaného partnerství mají zavedenou Itálie, Chorvatsko, Maďarsko, Lotyšsko, Kypr a dosud i Řecko. Ze států Unie tak stejnopohlavní svazek ani registrované partnerství neuznávají pouze Poláci, Litevci, Rumuni a Bulhaři.

Autor: Šimon Mitro

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

europarlament
Zahraniční

EU uvalí sankce na proruská média včetně Voice of Europe

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

1024px-06.07.2019_-_-unteilbar-Auftaktdemo_(48462275896)
Zahraniční

AfD lze brát jako extrémisty, řekl soud. Podle něho chtějí oslabit demokracii