sobota 18. května 2024

Putinovi gratulovali zatím hlavně asijští politici a Maďaři

Vztahy Maďarska s Ruskem jsou založené na vzájemném respektu, napsal do Kremlu Viktor Orbán. K tomu připojil i gratulaci Vladimiru Putinovi k jeho znovuzvolení prezidentem.

standard_compressed_Putin_press_conference__2022-02-22__01_1_

Vladimir Putin dostal první gratulaci od západního politika.
Zdroj: Store norske leksikon

  • Vladimir Putin dostal první gratulaci od západního politika.
  • Zdroj: Store norske leksikon

Prezidentské volby v Rusku rozdělily svět. Zatímco západní politici jsou povětšinou toho názoru, že hlasování mělo nedemokratický průběh a skoro polovina hlasů pro vítězného Vladimira Putina byla podvržená, představitelé zejména asijských států, ale i řady zemí z Afriky, Střední i Latinské Ameriky, volby uznali a odeslali do Kremlu své gratulace. Zprávu z blahopřáním tak poslal nejen severokorejský vůdce Kim Čong-un, ale i čínský prezident Si Ťin-pching a venezuelský vůdce Nicólas Maduro, stejně jako představitelé Íránu, Bolívie, Nikaraguy, Kuby, Hondurasu a řady dalších zemí.

Nyní přišla gratulace také od prvního významného politika, jehož země je členem NATO i Evropské unie – blahopřání do Kremlu odeslal maďarský premiér Viktor Orbán. Oznámil to mluvčí maďarské vlády Bertalan Halasi. Podle Orbána je spolupráce mezi Maďarskem a Ruskem založená na vzájemném respektu, což umožňuje diskuzi o důležitých tématech i v současné těžké geopolitické situaci.

Orbán je jedním z mála politiků Evropské unie i Severoatlantické aliance, který udržuje s Moskvou dobré vztahy, odmítá sankce, stejně jako vojenskou a finanční podporu Ukrajiny. Podobného názoru je i slovenský premiér Robert Fico.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching