čtvrtek 16. května 2024

Putin mluvil v ruském parlamentu. Riskujete zničení lidstva, vzkazuje západu

Kromě toho, že Vladimir Putin vyzval Rusy ke zdravému stylu života, se nesl jeho projev o stavu země zejména v duchu války na Ukrajině. Šéf Kremlu vzkázal západu, že riskuje konflikt nedozírných následků.

GHf68hbWQAAzydl

Vladimir Putin při dnešním projevu v ruském parlamentu.
Zdroj: X

  • Vladimir Putin při dnešním projevu v ruském parlamentu.
  • Zdroj: X

S tradičním poselstvím o stavu země vystoupil ve čtvrtek dopoledne ruský prezident Vladimir Putin před oběma komorami Federálního shromáždění Ruské federace. Jak se předpokládalo, jeho projev se stočil na válku na Ukrajině a na fakt, že francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl možnost vyslání vojsk Severoatlantické aliance na východoevropská bojiště. „Musí pochopit, že i my máme zbraně, které mohou zasáhnout cíle na jejich území. Copak nechápou, že je tady riziko jaderného konfliktu?“ uvedl Putin s tím, že při nasazení vojsk NATO na Ukrajině nelze vyloučit konflikt takového rozsahu, který by měl za důsledek zničení celé civilizace.

Ve svém projevu hájil současnou válku na Ukrajině, kterou stále označuje za speciální vojenskou operaci. Podle něho nyní Rusko bojuje za svou suverenitu a bezpečnost, čímž podle Putina chrání i životy rusky mluvících obyvatel na východě Ukrajiny. Tedy v místech, pro už dva roky probíhají nejtěžší boje. Zároveň podotkl, že Moskva je připravená vést dialog se Spojenými státy o světové stabilitě, ačkoliv právě Washington podle něho usiluje o strategickou porážku Ruska na ukrajinském území.

Putin zároveň vyjádřil znepokojení nad vstupem Finska a Švédska do NATO. V souvislosti s tím se chystá posílit svůj západní vojenský okruh.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny