pátek 3. května 2024

Půl století stačilo, lidé stárnou. Amfora oznámila konec činnosti

V září se se svými fanoušky po padesáti letech rozloučí legendární pražská Amfora. Její minulost je bohatá na slavná jména tuzemské kultury.

FFP_20231128_162641_DZ8_7092-scaled

Amfora je ve finále. Konec oznámil její zakladatel Petr Salava (třetí zleva).
Zdroj: Amfora

  • Amfora je ve finále. Konec oznámil její zakladatel Petr Salava (třetí zleva).
  • Zdroj: Amfora

Amatérské fotbalové rarity, čili slavná Amfora, končí. Její padesátiletá historie se uzavře 28. září posledním zápasem, který její členové odehrají ve Vrbičanech na Kladensku. Konec činnosti oznámil i prezident klubu Petr Salava, který jej zakládal v roce 1974 s úmyslem propojit umělecký a sportovníí svět. To se podařilo, protože Amfora ve svých řadách a na fotbalovém hřišti přivítala nejednoho známého umělce.

„Už nejezdíme na zápasy jako jedenáctka, ale raději je nás osmnáct nebo i dvacet, kdyby se někomu něco stalo. Lidé stárnou,“ objasnil konec Amfory Salava. Zlomovým okamžikem pro toto rozhodnutí byla skutečnost, že letitý moderátor Petr Novotný dostal mrtvici a musel se moderování akcí vzdát.

Amfora největší slávu zažila v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy za ni hrály takové osobnosti jako Jiří Schelinger, Michal Tučný, Jiří Hrzán, Stanislav Hložek nebo Karel Vágner. Výkopy utkání, na která chodily stovky fanoušků, běžně dělal Karel Gott, Helena Vondráčková nebo Jiřina Bohdalová.

Autor: Jan Skala

Související

Thomas Tuchel.
Fotbal

Fanoušci Bayernu podepisují petici za Tuchela

Guzmán.
Fotbal

Brankář z tribuny oslňoval soupeře laserem

Fanoušci Barcelony.
Fotbal

Fanoušci Barcelony se ztrapnili, házeli věci na bus s vlastními hráči

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky