pátek 17. května 2024

Prvními letošními mláďaty v Zoo Brno jsou vlci hřivnatí

Tři mláďata vlků hřivnatých se narodila v brněnské zoo. Jde o první přírůstky za posledních osm let.

Vlk hřívnatý v Zoo Brno

Vlk hřívnatý v Zoo Brno
Zdroj: Zoo Brno

  • Vlk hřívnatý v Zoo Brno
  • Zdroj: Zoo Brno

Brněnská zoo se těší z prvních mláďat letošního roku. Těmi jsou tři malí vlci hřivnatí, kteří přišli na svět na konci ledna. Naposledy se Zoo Brno těšilo ze štěňat tohoto druhu před osmi lety. „Ještě není vyhráno. Samice je velmi mladá a je to její první porod, kdy se odchov mladých často nemusí podařit. Takže jsme obezřetní. Jsou to velmi plachá zvířata, proto je pro ně nesmírně důležitý klid. Nicméně fena zatím vše zvládá skvěle a odchov probíhá naprosto přirozeně, bez zásahů chovatelů,“ uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Oldřiška Kučerová.

Právě proto, že samici necháváme prostor pro přirozený odchov a na mladé vůbec nesaháme, může se stát, že o mláďata kvůli řadě nepředvídaných faktorů můžeme přijít. Tak už to v přírodě běžně chodí, pro zvíře je to součást životního cyklu, ale my doufáme, že u nás vše dopadne dobře,“ řekla Kučerová. „Pro návštěvníky by mohlo být zajímavé, že už pomalu začíná období, kdy samice přenáší mláďata z jedné boudy do druhé. Pokud tedy někdo u expozice vlků hřivnatých v horní části zoo nějakou dobu vydrží a bude mít štěstí, možná uvidí fenu se štěnětem v tlamě. Je to běžná forma přesunu mladých, a nic jim při tom nehrozí. Zároveň prosíme návštěvníky o ohleduplnost, aby se u výběhu chovali tiše a respektovali klid, který je potřeba k úspěšnému odchovu,“ doplnila.

Zoo Brno chová největší psovité šelmy Jižní Ameriky od roku 2000. Vlci hřivnatí jsou nejvyššími psovitými šelmami na světě. Jeho dlouhé nohy mu umožňují lepší orientaci v oblastech zarostlých vysokou trávou. Kromě lovu menších obratlovců se rád živí také plody. V přírodě je ohrožen zejména ztrátou životního prostředí, které se mění na pastviny a pole.

Autor: Šimon Mitro

Související

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej