pátek 17. května 2024

První střední škola zavede obor rostlinolékařství

Střední zahradnická škola v Kopidlně od září uvede nový obor rostlinolékařství. Žádná jiná střední škola v republice ho nenabízí.

Střední zahradnická škola v Kopidlně

Střední zahradnická škola v Kopidlně
Zdroj: zahradnicka-skola-kopidlno.cz

  • Střední zahradnická škola v Kopidlně
  • Zdroj: zahradnicka-skola-kopidlno.cz

Náctiletí nadšenci do léčivých rostlin mohou od září studovat maturitní obor rostlinolékařství na Střední zahradnické škole v Kopidlně v Královéhradeckém kraji, asi deset kilometrů od Jičína. Obor bude spuštěn od příštího školního roku. Studium je určené pro přírodovědecky a ekologicky zaměřené žáky. Žádná jiná střední škola tento obor nenabízí.

Obor má poskytnout alternativu k tradičnímu gymnaziálnímu nebo přírodovědnému lyceu. Kromě léčivých účiníků rostlin se obor zabývá ekologickým biozemědělstvím, včetně včelařství či vinařství, biodiverzitou, kvalitou vody či zdravým životním stylem. Přijímací zkoušky se skládají z testu z českého jazyka a matematiky. Do celkového hodnocení se projevují i známky z pololetního vysvědčení v 9. třídě a obě vysvědčení z 8. třídy ZŠ. Víc informací najdete zde.

Jelikož žádná jiná škola tento obor nenabízí, tak by absolventi mohli získat silnou pozici na trhu práce, ale také budou mít možnost pokračovat ve studiu léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, jež připravuje nový bakalářský obor Léčivé rostliny a nutraceutika na nadcházející akademický rok, nebo na univerzitách ČZU v Praze a MZLU v Brně.

Autor: Šimon Mitro

Související

studentka
Domácí Školství

Studenti o doktorské programy nestojí. Doktorandů je nejméně za 20 let

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

střední škola
Domácí

CERMAT zveřejnil, jak si vedli žáci u přijímaček