čtvrtek 19. září 2024

První let kolem pólů. Dobrodruzi se vydají na unikátní misi SpaceX

Čtveřice průkopníků se chystá na nevídanou misi, při které poprvé v historii obletí polární oblasti Země. Vesmírná loď SpaceX Crew Dragon odstartuje ještě letos.

Posádka mise Fram 2 od SpaceX

Posádka mise Fram2 od SpaceX
Zdroj: X @SpaceX

  • Posádka mise Fram2 od SpaceX
  • Zdroj: X @SpaceX

Unikátní vesmírná mise, kterou oznámila společnost SpaceX, povede posádku na orbitální cestu kolem severního a jižního pólu Země. Tento let, označený jako Fram2 na počest norské lodi, která zkoumala Arktidu a Antarktidu, bude trvat tři až pět dní a posádka bude obíhat Zemi ve výšce mezi 426 až 451 kilometry nad zemí.

Velitelem mise je Chun Wang, průkopník v oblasti bitcoinu a zakladatel společností f2pool a stakefish, které patří mezi největší těžařské společnosti bitcoinu a poskytovatele aktiv Etherea. Wang plánuje využít misi k propagaci průzkumného ducha posádky, podpoření zájmu veřejnosti o technologie a zkoumání Země.

Wangovi společníci jsou norská kameramanka Jannicke Mikkelsen, australský dobrodruh Eric Philips a německá výzkumnice v oblasti robotiky Rabea Rogge. Všichni členové posádky mají zájem o extrémní polární prostředí a plánují provádět související výzkum a focení z oběžné dráhy.

Mise Fram2 přinese nový pohled na Zemi, neboť žádní astronauti ani kosmonauti dosud nepozorovali polární oblasti z takové perspektivy. Podle Wanga jde o průlom, který otevře nové možnosti pro budoucí vesmírné lety.

Autor: Šimon Mitro

Související

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

Start mise Polaris Dawn
Zahraniční Vesmír

SpaceX vyslalo na oběžnou dráhu posádku s cílem uskutečnit první komerční výstup do vesmíru

Kapsle mise Polaris Down
Zahraniční Vesmír

SpaceX znovu odložilo historickou misi