pondělí 15. prosince 2025

První česká restaurace má dvě michelinské hvězdy

Česká gastronomie se zapsala do historie. Poprvé získala jedna restaurace hned dvě michelinské hvězdy. Prestižní ocenění udělil Michelin podniku Papilio ve středních Čechách.

481915162_665308579354445_5444615948504806518_n

Kuchyně v oceněné restauraci.
Zdroj: FB / Papilio

  • Kuchyně v oceněné restauraci.
  • Zdroj: FB / Papilio

Restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě na Berounsku se stala vůbec prvním českým podnikem, který dosáhl na dvě michelinské hvězdy. Michelin letos poprvé hodnotil restaurace napříč celou republikou, nejen v Praze.

"S hlubokou vděčností děkujeme za toto výjimečné ocenění. Je to pozoruhodný úspěch pro celou českou gastronomickou scénu. Upřímné gratulace patří všem našim kolegům — užijme si a oslavme tento okamžik společně," reagovalo vedení restauirace.

Podle pravidel Michelinu znamenají dvě hvězdy výjimečnou kuchyni, za kterou se vyplatí cestovat. Inspektoři dlouhodobě sledují kvalitu surovin, techniku přípravy, originalitu i konzistenci výkonu. Hodnocení je anonymní a nezávislé.

Za úspěchem stojí tým šéfkuchaře Jana Knedly, který staví na moderní gastronomii, precizním zpracování a důrazu na sezónní suroviny. Restaurace sídlí v areálu bývalých zámeckých stájí a nabízí degustační menu zaměřené na detail a gastronomický zážitek.

Michelin letos ocenil hvězdou i další české restaurace, jsou mezi nimi Essens v Hlohovci, Entrée v Olomouci, La Villa ve Zlíně a pražské podniky Levitate, La Degustation Bohême Bourgeoise, Casa de Carli, Štangl, a Field.

Autor: Sandra Tušková

Související

Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu
Domácí Příroda

U Koněpruských jeskyní byl otevřen Dům přírody