Restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě na Berounsku se stala vůbec prvním českým podnikem, který dosáhl na dvě michelinské hvězdy. Michelin letos poprvé hodnotil restaurace napříč celou republikou, nejen v Praze.
"S hlubokou vděčností děkujeme za toto výjimečné ocenění. Je to pozoruhodný úspěch pro celou českou gastronomickou scénu. Upřímné gratulace patří všem našim kolegům — užijme si a oslavme tento okamžik společně," reagovalo vedení restauirace.
Podle pravidel Michelinu znamenají dvě hvězdy výjimečnou kuchyni, za kterou se vyplatí cestovat. Inspektoři dlouhodobě sledují kvalitu surovin, techniku přípravy, originalitu i konzistenci výkonu. Hodnocení je anonymní a nezávislé.
Za úspěchem stojí tým šéfkuchaře Jana Knedly, který staví na moderní gastronomii, precizním zpracování a důrazu na sezónní suroviny. Restaurace sídlí v areálu bývalých zámeckých stájí a nabízí degustační menu zaměřené na detail a gastronomický zážitek.
Michelin letos ocenil hvězdou i další české restaurace, jsou mezi nimi Essens v Hlohovci, Entrée v Olomouci, La Villa ve Zlíně a pražské podniky Levitate, La Degustation Bohême Bourgeoise, Casa de Carli, Štangl, a Field.