sobota 27. července 2024

U Koněpruských jeskyní byl otevřen Dům přírody

Dům přírody Českého krasu byl otevřen v oblasti Zlatého koně u Koněprus.

Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu

Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu
Zdroj: Facebook Koněpruské jeskyně

  • Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu
  • Zdroj: Facebook Koněpruské jeskyně

Nové návštěvnické středisko Dům přírody Českého krasu v blízkosti Koněpruských jeskyní na Berounku bylo slavnostně otevřeno. „Dům přírody návštěvníkům přiblíží krásy Českého krasu a bude sloužit ke vzdělávání dětí, studentů i dospělých – prostřednictvím expozice i unikátním spojením s Koněpruskými jeskyněmi. Zároveň je takovým opožděným dárkem k nedávným padesátým narozeninám zdejší chráněné krajinné oblasti,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nový Dům přírody vznikl na místě původní provozní budovy jeskyní. „Dům přírody Českého krasu vyrostl v místě šedesát let staré původní provozní budovy jeskyní. Ta již nedostačovala a také byla energeticky velmi nehospodárná,“ řekl ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl. Nové centrum spojuje nadzemní a podzemní svět, což umožní návštěvníkům prozkoumat nejen Koněpruské jeskyně, ale i širší Český kras.

Expozici o geologické, biologické a historické rozmanitosti Českého krasu vytvořili společně odborníci z různých organizací, včetně Správy jeskyní ČR, České geologické služby a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Mezi vystavenými artefakty je i lebka nalezená v Koněpruských jeskyních, jejíž stáří bylo určeno na více než 45 tisíc let.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ždánický les
Domácí Příroda

Ždánický les ochrání ministerstvo spolu s krajem

Vypouštění syslů na Odolickém vrchu.
Domácí Fauna

Na sysly mohou turisté narazit na Odolickém vrchu

Tetřev hlušec
Domácí Fauna

Tetřevům se na Šumavě daří. Jejich populace roste

lesní požár
Domácí

Česko se podílí na přeshraničním systému včasného varování před požáry