pondělí 6. května 2024

U Koněpruských jeskyní byl otevřen Dům přírody

Dům přírody Českého krasu byl otevřen v oblasti Zlatého koně u Koněprus.

Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu

Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu
Zdroj: Facebook Koněpruské jeskyně

  • Foto ze slavnostního otevření Domu přírody Českého krasu
  • Zdroj: Facebook Koněpruské jeskyně

Nové návštěvnické středisko Dům přírody Českého krasu v blízkosti Koněpruských jeskyní na Berounku bylo slavnostně otevřeno. „Dům přírody návštěvníkům přiblíží krásy Českého krasu a bude sloužit ke vzdělávání dětí, studentů i dospělých – prostřednictvím expozice i unikátním spojením s Koněpruskými jeskyněmi. Zároveň je takovým opožděným dárkem k nedávným padesátým narozeninám zdejší chráněné krajinné oblasti,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nový Dům přírody vznikl na místě původní provozní budovy jeskyní. „Dům přírody Českého krasu vyrostl v místě šedesát let staré původní provozní budovy jeskyní. Ta již nedostačovala a také byla energeticky velmi nehospodárná,“ řekl ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl. Nové centrum spojuje nadzemní a podzemní svět, což umožní návštěvníkům prozkoumat nejen Koněpruské jeskyně, ale i širší Český kras.

Expozici o geologické, biologické a historické rozmanitosti Českého krasu vytvořili společně odborníci z různých organizací, včetně Správy jeskyní ČR, České geologické služby a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Mezi vystavenými artefakty je i lebka nalezená v Koněpruských jeskyních, jejíž stáří bylo určeno na více než 45 tisíc let.

Autor: Šimon Mitro

Související

Slavnostní otevření nádraží v Berouně (6. 5. 2024)
Domácí

Nádraží v Berouně je jako nové

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů