čtvrtek 17. října 2024

Provizorní mosty pomáhají obnovit život po záplavách

Obce v podhůří Jeseníků a Rychlebských hor, jako Bělá pod Pradědem, Nové Heřminovy či Hošťálkovy, se po ničivých záplavách dočkaly provizorních mostů.

provizorní most po povodních

Ilustrační foto.
Zdroj: MDČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MDČR

Obce jako Bělá pod Pradědem, Nové Heřminovy a Holčovice čelí následkům velké vody a její devastující síly. Ministerstvo dopravy nasadilo provizorní mosty, které pomáhají obnovit život v zasažených regionech, což je zvlášť důležité před nadcházející zimou. Z přibližně 25 mostů, které byly vyčleněny pro postižené oblasti, už sedm bylo rozmístěno a plní svou funkci.

Ministr dopravy Martin Kupka potvrdil, že dva mosty ve Vápenné a jeden v Hošťálkově byly úspěšně uvedeny do provozu. „Naše provizorní mosty jsou klíčové pro spojení a obnovu životních podmínek obyvatel,“ zdůraznil Kupka. Dále se připravují další mosty, včetně jednoho, který pomůže překonat Bílovku u Bravantic.

Podle Pavla Švagra, předsedy Správy státních hmotných rezerv, je v současnosti rozestavěný most v Holčovicích a další mosty o celkové délce 260 metrů jsou připraveny na transport. Ministerstvo dopravy disponuje zásobami mostních provizorií, které několikanásobně překračují dosud známé požadavky. Tyto mosty jsou určeny nejen pro povodně, ale i pro opravy stávajících mostů a výstavbu nových.

Před montáží mostu je však nezbytné vypracovat projekt a provést přípravné práce, jako jsou úpravy břehů a odstranění zbytků poškozených mostů. Tyto úkoly zajišťují armáda či stavební firmy, které spolupracují s kraji a obcemi. Provizorní mosty tak hrají klíčovou roli při rychlé obnově dopravy po krizových situacích.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0920522291
Zahraniční Video

Záplavy v Nigeru zabily přes 330 lidí, více než milion je bez domova

železnice
Domácí

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

Magistrát v Havířově
Domácí

Policie zasahuje na havířovském magistrátu kvůli městským bytům

profimedia-0919537137
Zahraniční

Bosnu zasáhly ničivé záplavy. Zemřelo 26 lidí