pátek 20. září 2024

Propuštění žhářů z Vítkova kritizuje rodina i řada osobností

„Bolí mě to. Jsem jen člověk, který v sobě všechno drží, nemluví, nedává najevo svou bolest, ale ve skutečnosti to hodně bolí,“ napsala na facebooku před dvěma týdny Natálie, které ještě nebyly dva roky, když se v roce 2009 odehrál brutální útok.

346260110_1707563113032600_5004240282754594738_n

Popálená Natálka přežila jen zázrakem.
Zdroj: romea.cz

  • Popálená Natálka přežila jen zázrakem.
  • Zdroj: romea.cz

Čtveřice neonacistů chtěla uctít Adolfa Hitlera. Na dům, kde spala početná romská rodina, zaútočili zápalnými lahvemi. Natálka útok přežila jen zázrakem. Měla popáleniny na 80 procentech těla. Prodělala přes stovku operací, má trvalé následky, trpí bolestmi, má strach usnout. Dva ze čtyř lidí, kteří za útokem byli, jsou po 12 letech na svobodě. Verdikt soudu rodinu šokoval. A nejen ji.

Nepřiměřené rozhodnutí – tak vnímá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková podmíněné propuštění dvou mužů odsouzených za žhářský útok ve Vítkově v dubnu 2009. Václav Cojocaru a Ivo Müller odsouzení za pokus o rasově motivovanou několikanásobnou vraždu si odpykali dvě třetiny z dvacetiletého trestu.

„Soud podmínečně propustil na svobodu muže, kteří úmyslně zapálili dům rodiny Sivákových. Ve světle závažnosti tohoto trestného činu se podmíněné propuštění z trestu odnětí svobody o sedm let dříve jeví jako nepřiměřené, byť finální rozhodnutí samozřejmě náleží soudu,“ napsala na svém twitterovém účtu s tím, že za necitlivé považuje i to, že se rodina o verdiktu dozvěděla až z médií. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková zase řekla, že je z rozhodnutí soudu v šoku.

Rozhodnutí soudu zaskočilo také člena Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Tomáše Ščuku. „Jde-li o majetkové trestné činy, tam neodpustíme ani rok. Zato u trestného činu pokusu o vraždu a poškozování cizí věci odpustíme rovnou osm let.“

Novinář a spisovatel Patrik Banga považuji rozhodnutí za nespravedlivé. „Natálka si ponese následky celý život, oni si neodseděli ani celý udělený trest. Toto rozhodnutí by mohlo sloužit jako znamení pro ostatní neonacisty, že pokud by se podobný hrozný čin opakoval, hrozí jim maximálně dvě třetiny trestu. Nesouhlasil jsem ani s původním rozsudkem, protože mi přišel příliš mírný. Za tento bezprecedentní zločin by měly být uděleny doživotní tresty.“

Související

profimedia-0877028675
Krimi

Žhář z Vítkova je na svobodě. Soud jej pustil na podmínku po 15 letech

VAN453ae4e7dd_SPD_kampa
Domácí

Vítězství SPD. Ústavní soud se odmítl zabývat chirurgy z dovozu

Vinícius Júnior.
Fotbal

Za rasismus půjde trojice fotbalových fanoušků do vězení

1000007680
Domácí

Lidé si připomínají konec války. Vedení státu se sešlo na pražském Vítkově