sobota 18. května 2024

Prodej nových vozů se loni zvýšil. Na trhu dominuje Škoda

V loňském roce došlo k významnému posunu na trhu nových automobilů v České republice. Poprvé od roku 2019 se prodeje nových osobních vozů dostaly přes hranici 220 tisíc. Jsou šesté nejvyšší od roku 2004.

Škoda

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na vrcholu žebříčku nejprodávanějších automobilů v České republice se umístila Škoda Auto, celkem bylo registrováno 77 490 nových vozidel tuzemské automobilky. Škoda tím zvýšila svůj tržní podíl na 35 procent. Mezi nejoblíbenější modely se řadily Fabia, Octavia a Scala.

Na druhém místě se udržela značka Hyundai s prodejem více než 20 tisíc automobilů a tržním podílem lehce přesahujícím devět procent. České zákazníky oslovil hlavně model Hyundai i30.

Automobilka Volkswagen následovala na třetím místě s necelými 19 tisíci prodanými kusy a tržním podílem osm a půl procenta. V německé automobilky prodejům dominoval model Golf a Tiguan.

Firmy si zakoupily tři čtvrtiny všech prodaných automobilů. Z tohoto podílu připadlo více než 66 procent vozidel na benzinové motory, čtvrtinu tvořily naftové vozy a elektromobily představovaly zhruba tři procenta celkových prodejů.

Autor: Jiří Lacina
Zdroj: SDA

Související

Čeští hokejisté zdolali Rakousko.
Hokej MS v hokeji 2024

Češi smetli nevyzpytatelné Rakušany a mají jistotu čtvrtfinále

profimedia-0873602320.jpg
Hokej

Národní tým čeká večer rakouský zázrak

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

Česká hokejová reprezentace
Hokej MS v hokeji 2024

Čeští hokejisté se utkají s nevypočitatelnými Dány