Minimálně sedm dní před zahájením stánkového prodeje kaprů je nutné místo a čas nahlásit přes online formulář Státní veterinární správě (SVS). Hlášení by se mělo provádět výhradně online. K prodeji kaprů se váže několik opatření, které v případě porušení trestá pokutou. „Pracovní deska, na níž probíhá usmrcování, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace,“ uvádí SVS.
Kromě hygieny kontroluje SVS jestli neodchází ke klamání spotřebitelů tím, že by se neoprávněně používaly ochranné známky Třeboňský kapr nebo Pohořelický kapr. Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali 880 prodejních míst. Zhruba ve třech procentech případů zjistili inspektoři závadu, nejčastěji šlo o nenahlášení prodejního místa a prohřešky proti hygieně. Před Vánoci 2020 bylo prohřešků méně, kolem dvou procent.