Prodejci vánočních kaprů musí hlásit prodejní místa Státní veterinární správě (SVS). Tato opatření mají zajištovat bezpečnost a hygienu při prodeji živých ryb. Prodejci musí nahlásit svá prodejní místa minimálně sedm dní před zahájením prodeje a využívat k tomu on-line formulář na webu SVS. „Nahlášení prodejního místa není pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží. Na základě získaných informací o prodejních místech SVS každoročně provádí kontroly. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také noví prodejci,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
SVS při svých kontrolách zaměřuje pozornost na hygienu prodeje a životní podmínky kaprů. Provádí se také inspekce pracovních ploch, kde dochází k usmrcování, kuchání a porcování ryb. Pro dodržení hygienických standardů musí být pracovní deska čistitelná a dezinfikovatelná, s dostatečným přívodem pitné vody. Prodejci jsou povinni se seznámit s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb.
Loňské kontroly zahrnuly téměř 760 prodejců vánočních kaprů. Závady byly zjištěny ve 2,2 procentech případů. Nejčastějšími nedostatky byly hygienické prohřešky při prodeji. V loňském roce bylo přes tři tisíce nahlášených prodejních míst.
Čtěte také: