pátek 5. července 2024

Příjmy z cestovního ruchu po pandemii poprvé překročily sto miliard

Příjmy Česka z cestovního ruchu byly loni o téměř 51,2 miliardy korun vyšší než v roce 2021. Celkem se jednalo asi o 118 miliard. Sice ještě nedosáhly stavu před pandemií covidu-19, překonaly už ale stomiliardovou hranici.

Zimní Praha

Ilustrační foto
Zdroj: Pexels/Helena Jankovičová Kováčová

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pexels/Helena Jankovičová Kováčová

Zatímco v roce 2021 byly příjmy Česka z cestovního ruchu 66,8 miliard korun, rok předtím se jednalo o 83 miliard. V předcovidovém roce 2019 dosáhly 167 miliard korun.

Loni poprvé od pandemie příjmy ve výší 118 miliard překročily stomiliardovou hranici. Toto číslo zahrnuje náklady na cestu zahraničních turistů. Největší částku tvoří především to, kolik u nás výletníci nechali za ubytování, stravování a dopravu.

„I když loni výrazně víc než dřív po Česku cestovali domácí turisté a hostů z okolních států už bylo téměř stejně jako před pandemií covidu-19, stále chyběli a chybí bonitnější turisté ze vzdálených zemí, zejména z Asie. Situaci pomohou změnit přímé dálkové lety, na jejichž obnovení či novém zavedení spolu s Letištěm Praha usilovně pracujeme. Skvělou zprávou tak je oznámené červencové spuštění přímých letů na Tchaj-wan,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism Jan Herget.

Nejvíc se loni na příjmech Česka z cestovního ruchu podílela Ukrajina, šlo o téměř 42 miliard. Následovala Německo a Polsko. Do pomyslné top pětky se dostalo i Slovensko a Spojené státy americké. Podle odborníků u Ukrajiny výsledek velmi souvisí s aktuální válečnou situací, ostatní země patří dlouhodobě mezi ty, jejichž turisté do Česka jezdí nejčastěji.

Zahraniční turisté loni v Česku utratili průměrně 1 907 korun na osobu a den.

Autor: HT

Související

stanování
Cestování Ekologie

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost

home_gallery-14-1260x709.jpg
Ekonomika

V Řecku roste město budoucnosti. Obří projekt spolkne osm miliard dolarů

pexels-photo-4460676
Zahraniční

Keňa chce stavět jadernou elektrárnu. Vyrůst by měla poblíž turistického ráje

53304484264_c741aa1a47_b
Domácí

Argentinský bouřlivák Milei míří do Prahy. Pavel oceňuje podporu Ukrajině