středa 26. června 2024

Příčina vlakového neštěstí: Rychlík jel na červenou, tvrdí inspekce

Vyšetřovatelé už stanovili příčinu nehody, kdy uvedli, že rychlík z Prahy do Košic jel na červenou. Podrobnostmi se budou zabývat v dalších dnech.

GPXrjbrawAAaS3t

Vlak RegioJet, který nehodu zavinil.
Zdroj: SŽ

  • Vlak RegioJet, který nehodu zavinil.
  • Zdroj: SŽ

Vina za nehodu, která se stala včera krátce před 11 hodinou večerní v Pardubicích, padá na hlavu rychlíku společnosti RegioJet, který jel z Prahy do Košic a následně dále na Ukrajinu. S takovým závěrem přišla Drážní inspekce, podle jejíhož vyjádření tento stroj projel na červenou. Jestli se však jednalo o technickou závadu nebo chybu strojvedoucího, který mohl přehlédnout návěstidlo, jenž další jízdu zakazovalo, zatím jasné není. Vyšetřování je zatím na úplném začátku a podle vyjádření ministra dopravy potrvá několik měsíců.

Nehoda si vyžádala celkem čtyři oběti na životech. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí jsou mezi mrtvými i dvě občanky Ukrajinky, které cestovaly do své vlasti. Dalších více než 20 lidí bylo převezeno s různými stupni zranění do nemocnic v Pardubicích a v Hradci Králové, kde záchranáři aktivovali traumaplán. Případ rovněž vyšetřuje policie jako podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Pracovníci Správy železnic stále odklízejí následky této nehody, která se svým rozsahem stala nejhorším a nejtragičtějším střetem vlaků v historii samostatné České republiky. Provoz v Pardubicích s drobnými omezeními funguje, ovšem během dnešní noci dojde k jeho opětovnému zastavení. Cestující z rychlíku RegioJet už odjeli směrem na Košice, což je cílová stanice vlaku. Dále na Ukrajinu budou pokračovat autobusy.

Autor: Jan Skala

Související

Mladá_Boleslav_hlavní_nádraží_(01)
Domácí

Paradox v Mladé Boleslavi. Nádraží mají bourat, přesto dostalo nové hodiny

justice
Krimi

Ani Ústavní soud se expolicisty, co zabil sousedku a znásilnil matku, nezastal

GQxWAoKWAAAxmjM
Krimi

Neděle plná nehod. Na silnicích umírali zejména motorkáři

51993616585_f5f6efdf36_b
Krimi

Skupinka mladíků zkopala chlapce. Pro toho musel přiletět vrtulník