čtvrtek 19. září 2024

Přezutí na zimní pneu neodkládejte

V případě sněhu, ledu či námrazy je nutné mít od 1. listopadu na autě zimní pneumatiky. S letními hrozí dvoutisícová pokuta.

profimedia-0735633363

Ilustrační foto.
Zdroj: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Pokuta za jízdu na letních gumách vás nezruinuje, ale už jen kvůli bezpečnosti byste měli přezout na zimní pneu, pokud jste tak ještě neučinili. Podle zákona je nutné mít na autě zimní pneu v období od 1. listopadu do 31. března a to pokud lze předpokládat nebo pokud se nachází na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. To je důležité pro bezpečnost a minimalizaci rizika nehod.

Zimní pneumatiky musí být na všech kolech. Pro vozidla do 3,5 tuny musí mít vzorek nejméně 4 mm, a u těžších vozidel alespoň 6 mm. Porušení pravidel může snížit přilnavost a zvýšit riziko nehody. Zimní pneumatiky nejsou pouze preventivní opatření, ale zásadně přispívají ke zvýšení stability vozidla na zasněžených a ledových površích, což zkracuje brzdnou dráhu a minimalizuje riziko smyku či dopravních nehod.

Porušení předpisů ohledně zimních pneumatik může znamenat pokutu až dva tisíce korun na místě, případně 2 500 korun u správního orgánu.

Ceny přezutí v pneuservisech a autoservisech se značně liší. Někde vás výměna celých kol vyjde na 400 korun, jinde až na 1 000 korun. V případě kompletního přezutí pneumatiky, kdy se z disku sundá letní pneu a na totožný nasadí zimní, se ceny pohybují od 700 do 1 800 korun. Cena se odvíjí také od velikosti kol. Pokud chcete za přezutí ušetřit, je ideální zjistit si ceny v jednotlivých servisech ve vašem okolí. Buďto na jejich webových stránkách nebo přes mobilní kontakt.

Autor: Šimon Mitro

Související

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

Uluru,_helicopter_view,_cropped
Zahraniční

Austrálii sužují vedra uprostřed zimy. Na západě země naměřili přes 41 stupňů

sunset-1906999_1280
Zahraniční

El Niňo končí. Zima letos může přijít dřív a může být tužší než loni

mapa_republiky_idealni_tvar2
Domácí

Mapa republiky roztála o měsíc dříve než loni. Rekord však nepřekonala