pondělí 16. září 2024

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně

Vzácné příměří mezi Izraelem a Hamasem umožnilo očkování dětí v Gaze proti dětské obrně. Organizace WHO již naočkovala 187 tisíc dětí, a cílem je dosáhnout 640 tisíc očkovaných.

Děti Gaza

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

OSN oslavila krátké přerušení bojů mezi Izraelem a Hamasem, které umožnilo zahájit očkovací kampaň proti dětské obrně v Gaze. Kampaň je reakcí na nedávné potvrzení prvního případu dětské obrny v oblasti za posledních 25 let. Tímto případem je 10měsíční chlapec Abdul Rahman, který po onemocnění zůstal ochrnutý na jednu nohu.

Matka Abdul Rahmana popsala, jak její syn nemohl dostat očkování kvůli probíhajícím bojům. „Měli jsme ho nechat očkovat v první den války, ale náš domov byl zasažen a jeho očkovací průkaz zůstal uvnitř,“ řekla Neveen Abu El Jidyan. Kvůli útěkům a přesunům nebyla schopná synovi vakcínu zajistit.

Izrael povolil pokračování očkovacího programu, který bude trvat osm hodin denně až do pondělí. Vysocí představitelé OSN uvedli, že tato kampaň ukazuje, že humanitární cíle mohou inspirovat pozitivní kroky i během války. Zdravotníci varují před šířením nemocí v přeplněných táborech, kde jsou lidé nuceni žít v nevyhovujících podmínkách.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

GXMaFN9XMAESha6
Zahraniční

Jordánské volby ovládli islamisté. Chtějí zrušit mírové smlouvy s Izraelem

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Izrael tvrdí, že v Gaze už končí. Pozornost však obrací na Libanon