úterý 21. května 2024

Přes 12 procent nových aut v EU tvoří elektromobily

V minulém roce tvořily elektromobily 12,1 procent všech nově registrovaných automobilů. Zájem o elektroauta meziročně vzrostl o více než tři procenta.

elektromobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

V Evropské unii bylo během minulého roku zaregistrováno 1,1 milionu nových elektromobilů. Ze všech nových aut v EU tak tvořily elektromobily 12,1 procent. Zájem o elektrická auta hybridy a úpravy s LPG od roku 2019 značně roste. Ještě před čtyřmi lety tvořily elektromobily jen 5,7 procent nově registrovaných vozů.

Podíl elektromobilů se v EU významně liší. Zatímco v Polsku tvořily elektromobily v rámci nově registrovaných aut pouze 2,7 procent, tak ve Švédsku je to rovná třetina a v Nizozemsku a Dánsku více než jedna pětina.

V Evropě zájem o elektroauta roste, ale v Česku to tak žhavé není. Pouze 2,1 procent nově registrovaných vozů tvořily vloni u nás elektromobily. „V podílu registrací nových bateriových elektrických vozidel nepatří Česká republika k premiantům, na druhou stranu veřejná dobíjecí infrastruktura se nám myslím poměrně čile rozvíjí, a to zejména pokud jde o rychlodobíjecí stanice, kde patříme ve srovnání s ostatními státy EU mezi jedny z nejlepších,“ komentoval Jan Bezděkovský, pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu.

Je potřeba dále zintenzivnit výstavbu tzv. ultrarychlých stanic o výkonu 150 kW a více, a to zejména na dálniční síti. Ministerstvo dopravy chce proto skrz výzvy v Operačním programu Doprava v následujících letech investovat do infrastruktury pro alternativní paliva celkem 6 miliard korun,“ uvedl Bezděkovský.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

XPeng P7
Zahraniční Elektromobily

Biden plánuje zavést cla na čínské elektromobily