pondělí 20. května 2024

Překvapení v Portugalsku. Krajní pravice dostala třikrát více hlasů než minule

Portugalsko bude muset v dalším volebním období počítat s pravicovými radikály Chego. ty se staly s osmnáctiprocentním zastoupením třetí nejsilnější stranou v zemi.

52952448104_dd73327f36_z

Faktickým vítězem portugalských voleb je André Ventura se svou krajně pravicovou stranou Chego.
Zdroj: Flickr

  • Faktickým vítězem portugalských voleb je André Ventura se svou krajně pravicovou stranou Chego.
  • Zdroj: Flickr

Portugalsko se poprvé za padesát let, co po takzvané Karafiátové revoluci došlo k ukončení fašistické diktatury v zemi, přiklání znovu více ke krajní pravici. Po včerejších volbách totiž došlo k narušení politického monopolu Demokratické aliance a Socialistické strany. Ty sice volby s prakticky totožným ziskem 29,4, respektive 28,6 procenta vyhrály, ovšem silné zastoupení v portugalském parlamentu budou mít pravicoví radikálové Chego bývalého fotbalového komentátora Andrého Ventury. Ti představují největší překvapení voleb, kdy za uplynulé volební období dokázali posílit bezmála trojnásobně. Po předchozím zisku 7,2 procent jim nyní hlas odevzdalo 18 procent voličů.

Ventura při sledování vývoje výsledků voleb už přišel s návrhem pro Demokratickou alianci na sestavení povolební koalice. Ta však dosud spolupráci s krajně pravicovými politiky odmítala. Chego se ale i přesto s největší pravděpodobností stane důležitým partnerem pro politická vyjednávání.

Víkendové předčasné volby se konaly poté, co podal rezignaci dosavadní premiér António Costa. Ten je totiž podezřelý z toho, že zasahoval do těžebních limitů v lithiovém dole nebo do výstavby střediska na výrobu zeleného vodíku.

Autor: Jan Skala

Související

rychlovlak
Zahraniční

Rychlovlak mezi Madridem a Lisabonem bude jezdit do deseti let

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

45378999534_8a2e67afb8_b
Zahraniční

Miliarda voličů, přes 2 500 stran: Největší volby světa v Indii potrvají víc než měsíc