pátek 17. května 2024

Překvapení na Slovensku. První kolo prezidentských voleb vyhrál Ivan Korčok

Vítězem prvního kola slovenských prezidentských voleb se stal Ivan Korčok. V druhém kole ho čeká souboj s Peterem Pellegrinim.

profimedia-0859139248

První kolo slovenských voleb ovládl Ivan Korčok. Podaří se mu zopakovat triumf i v rozhodujícím klání?
Zdroj: Profimedia

  • První kolo slovenských voleb ovládl Ivan Korčok. Podaří se mu zopakovat triumf i v rozhodujícím klání?
  • Zdroj: Profimedia

Ke křesle na Bratislavském hradě má nyní blíže diplomat a bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok. Ten překvapivě, se ziskem 42,5 procent, vyhrál první kolo prezidentských voleb, v nichž si Slováci vybírají nástupce Zuzany Čaputové, které vyprší mandát v polovině června. Na druhém místě se za Korčokem umístil předseda slovenské Národní rady Peter Pellegrini, jehož dosud favorizovaly skoro všechny předvolební průzkumy. Tomu se podařilo získat 37 procent hlasů voličů. Na třetí pozici se umístil předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin, který dostal 11,7 procent.

Právě o Harabinovy voliče budou oba postupující kandidáti bojovat v druhém kole, které se uskuteční 6. dubna. Přestože sám Harabin zatím žádného z vítězné dvojice nepodpořil, je zřejmé, že jeho voliči mají blíže k Pellegrinimu. Ten totiž představuje tradicionalistický pohled na slovenskou politiku a odmítá se zapojit do konfliktu na Ukrajině, kdežto Korčok je představitelem pravicového liberalismu a silného prounijního postoje.

V následujících 14 dnech se dá očekávat vyostřenější kampaň, než tomu bylo dosud. Útočnější tón už volí zástupci obou táborů, protože Pellegrini už přišel s tvrzením, že zvolení Korčoka by mohlo znamenat zatažení Slovenska do války. Předseda opoziční strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka, který je Korčokovým podporovatelem, sice varoval před ostrou rétorikou, ale sám pak Pellegriniho nazval sluhou jediného politika, v tomto případě slovenského premiéra Roberta Fica.

Autor: Jan Skala

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka